Torek,
14. 5. 2013,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Gantar Vlasta Nussdorfer

Torek, 14. 5. 2013, 15.09

8 let

Gantar: Če bodo sprejeti vsi potrebni ukrepi, ne bo potrebe po zmanjšanju pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za zdravje Tomaž Gantar se je sestal z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, na srečanju pa sta izmenjala tudi mnenja o spremembah zdravstvene zakonodaje.

Gantar je v izjavi za medije po srečanju ponovil, da v kolikor bo omenjena zakonodaja sprejeta, ne bo potrebe po zmanjšanju zdravstvenih pravic.

Med spremembami zakonodaje je Gantar izpostavil interventni zakon, s katerim namerava ministrstvo nekaterim skupinam povišati prispevke za zdravstveno zavarovanje (samostojni podjetniki, kmeti,...), ter novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Gantar: Interventni zakon je odraz dejstva, da je sredstev v zdravstvu začelo primanjkovati Poudaril je, da je interventni zakon odraz dejstva, da je sredstev v zdravstvu začelo primanjkovati, hkrati pa dejstva, da se pri plačevanju prispevkov za zdravstvo pojavljajo neenakosti, zato želijo omenjeno plačevanje urediti bolj pravično.

Slednje je po besedah ministra potrebno zato, da bomo lahko govorili o solidarnosti na področju zdravstva, pa tudi, ker se bodo sicer zdravstvene pravice zaradi pomanjkanja sredstev zmanjšale. "Pogoj, da obdržimo pravice na sedanji ravni namreč je, da se zakonodaja sprejme in da se tudi v zdravstvu zgodijo določene spremembe," je dejal.

Interventni zakon po besedah Gantarja pomeni tudi izhodišče za novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo pripravlja ministrstvo in s katerim bo ministrstvo na novo razvrstilo posamezne zdravstvene pravice (t. i. košarica zdravstvenih pravic). Ob tem minister poudarja, da v kolikor bodo sprejeti vsi potrebni ukrepi, do zmanjševanja pravic ne bo prišlo.

Danes sicer poteče rok, ko morajo koalicijski poslanci ministrstvu podati pripombe na interventni zakon, ki jim ga je predstavil v petek. Za zdaj na ministrstvu po besedah Gantarja niso dobili "še nič posebnega", se pa lahko pripombe poda še do konca delovnega časa. Predlog zakona naj bi sicer ministrstvo pripravilo v nekaj dneh.

Glede dviga DDV, za katerega je Gantar pred nedavnim opozoril, da bo pomenil dodatno obremenitev za zdravstvo, je minister danes dejal, da so šla zagotovila ministra za finance na seji vladi v smeri, da bodo izpad sredstev skušali nadomestiti drugje. Pri tem je sam Gantar prepričan, da je treba sredstva poiskati z interventnim zakonom.

Nussdorferjeva: Zdravstveno košarico pravic je treba določiti pazljivo Varuhinja Vlasta Nussdorfer je v zvezi s spremembami zakonodaje v izjavi po srečanju povedala, da se želi urad varuha aktivno vključiti v pripravo zdravstvene zakonodaje in nanjo tudi konstruktivno vplivati. Opozorila je tudi, da je treba zdravstveno košarico pravic določiti pazljivo, in sicer "glede na socialno šibke".

Na obisku, ki je bil prvi obisk ministra za zdravje pri varuhu, sta Nussdorferjeva in Gantar spregovorila še o pedopsihiatrični pomoči otrokom, dilemi cepiti otroke ali ne, ter področju zdravilstva in homeopatije. Minister je varuhinji obljubil tudi sodelovanje pri vprašanjih, ki jih obravnava varuh in se dotikajo ministrstva.