Petek,
9. 5. 2014,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

France Bučar Borut Pahor Danilo Türk Janez Janša Janez Janša

Petek, 9. 5. 2014, 17.23

8 let

France Bučar ostro kritizira Pahorja, Danilo Türk pa Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Postopek po odstopu predsednika vlade je v ustavi jasno predpisan, treba se ga je držati. Predsednik države Borut Pahor pa je iz tega naredil cirkus, pravi starosta slovenske politike France Bučar.

Prvi predsednik parlamenta v samostojni državi France Bučar meni, da je politična elita padla na izpitu. Bučar je kritiziral "modrovanje" o ustavnih spremembah, meni pa tudi, da želi politika ustavno sodišče poriniti v vlogo, ki je to nima.

Predsednik Pahor in politični cirkus "Če povem čisto na kratko, sram me je. To, kar delajo poslanci in politični veljaki, je čisto navaden škandal. V ustavi imamo popolnoma jasno predpisan postopek in treba se ga je držati, ne pa se iti cirkusa. Predsednik države je iz tega naredil cirkus, namesto da bi opravil svoje dolžnosti, ki so popolnoma jasno zapisane v ustavi," je oster Bučar, ki je bil med pisci ustave iz leta 1991.

Po Bučarjevem mnenju je govorjenje o podpisovanju izjav v postopku po odstopu predsednice vlade Alenke Bratušek škandalozno. Mislil je na skrajševanje rokov, ki se nanašajo na čas, ki ga imajo predsednik države in poslanci, da predlagajo novega mandatarja. Spoštovanje ustave je namreč po njegovem nad vsem.

Milan Kučan pa nič, le o lepotah Slovenije Bučar je aktualno dogajanje komentiral po slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta, na kateri je ljubljanski župan Zoran Janković v govoru na Ljubljanskem gradu napovedal, da namerava ponovno kandidirati za župana.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan političnih razmer ni želel komentirati, dejal je le: "Če pogledate proti Kamniškim Alpam, boste videli, da je pogled na Slovenijo izjemno lep. Srečno."

Bolj zgovoren je bil nekdanji predsednik republike Danilo Türk. "Trenutek je tak, da morajo vsi politiki dobro razumeti, da so tu zato, da težave rešujejo, ne da jih zapletajo. Volitve naj bodo kmalu." Kandidaturo Jankovića na županskih volitvah je podprl, ker je po njegovem mnenju dober župan. "Mislim, da je to za Ljubljano dobro. Prav je, da ga meščani Ljubljane podpremo."

Danilu Türku ni všeč drobljenje političnih sil Türk se sicer strinja, da je z Jankovićevo zmago na kongresu "nastalo nekaj dodatnih zapletov, a stvari se nadaljujejo. Kot sem že večkrat dejal, treba je reševati težave". Nekdanji predsednik meni, da se je treba vprašati, kam nas pelje drobljenje političnega prostora: "Politiki se morajo vprašati, kakšne nove povezave potrebujejo za to, da bodo lažje reševali težave." Tako je odgovoril tudi na vprašanje o drobljenju političnih sil na levi sredini.

Necivilizirano nespoštovanje sodbe v primeru Patria Kako Türk komentira dogajanje na desnici in pravnomočno obsodbo njenega glavnega akterja, predsednika SDS Janeza Janše? "Pravnomočna obsodba je nekaj, kar je treba spoštovati. Čudi me, ko slišim izjave, da se sodbe ne spoštuje. To je necivilizirano in povsem nedopustno ter je v nasprotju z vsemi pridobitvami evropskega civilizacijskega razvoja."