Torek,
6. 2. 2018,
17.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

12

Natisni članek

Stanislav Pejovnik Gibanje za pravičnost in razvoj Janez Drnovšek

Torek, 6. 2. 2018, 17.53

6 let, 2 meseca

Drnovškovo gibanje bodo ukinili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

12

Janez Drnovšek | Foto STA

Foto: STA

"Že kmalu po prevzemu položaja mi je bilo jasno, da brez Drnovška ne bo šlo naprej," pravi vodja Gibanja za pravičnost za razvoj Stanislav Pejovnik. Gibanje bodo ukinili, bo pa ostalo društvo, ki bo ohranjalo spomin na Drnovška.

Konec februarja bo minilo deset let od smrti politika Janeza Drnovška, ki je v svoji dolgoletni politični karieri predsedoval SFRJ, kasneje je bil predsednik slovenske vlade in države. Vodil pa je tudi Gibanje za pravičnost in razvoj, ki ga je ustanovil, ko je njegovo zdravje že dobro načela bolezen.

Z gibanjem je Drnovšek tudi v javnosti postal drug človek, drugačen od politika, ki smo ga spoznali, ko je prevzel vodenje predsedstva Jugoslavije 1989, ali ko je nadaljeval politično pot na položaju predsednika slovenske vlade po osamosvojitvi in padcu Demosove vlade.

Ustanovitev gibanja dve leti pred smrtjo

Z ustanovitvijo gibanja pred dobrimi 12 leti je želel, da se ljudje zavemo "nujnosti drugačnega reševanja neravnotežij tega sveta". In kot je pojasnil v ustanovnem nagovoru, "dosedanji vzorci političnih, gospodarskih in medijskih kompleksov ne ponujajo rešitev, pač pa vodijo svet v še večja neravnotežja in propad". Oddaljil se je tudi od političnih vzorcev, ki jim je sam pripadal večino časa svojega aktivnega političnega udejstvovanja.

Že kmalu po prevzemu položaja mu je bilo jasno, da "brez Drnovška ne bo šlo naprej", je povedal vodja gibanja in nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik. | Foto: STA , Že kmalu po prevzemu položaja mu je bilo jasno, da "brez Drnovška ne bo šlo naprej", je povedal vodja gibanja in nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik. Foto: STA ,

"Novega Drnovška ni"

Po Drnovšku je vodenje gibanja prevzel Stanislav Pejovnik, nekdanji rektor ljubljanske univerze, ki danes odkrito pove: "Gibanje je ustanovil Drnovšek, zgrajeno je bilo okrog Drnovška in novega Drnovška ni. Zato resno razmišljamo, da gibanje v taki obliki ukinemo."

Gibanje bi po Pejovnikovih besedah potrebovalo človeka, ki bi kot Drnovšek oziroma Janez D., kot se je podpisoval, s svojim zgledom, izkušnjami in željo po strpnosti in dialogu vodil gibanje ter mu obenem dal še svežino, primerno novim časom. A kot rečeno, Pejovnik takega človeka trenutno v Sloveniji ne vidi.

Najbolje je gibanje ukiniti

"Ne bi bilo korektno, da vpeljujemo neke nove poglede, ki bi se oddaljevali od tistega, kar je začrtal Janez D. Nimamo niti želje niti motiva, da bi vpeljevali neke novosti. Raje smo pošteni in priznamo, da je gibanje v taki obliki najbolje ukiniti," pravi Pejovnik.

Nekdanji rektor ljubljanske univerze in trenutno še vodja gibanja pove, da mu je bilo že kmalu po prevzemu položaja jasno, da "brez Drnovška ne bo šlo naprej".

Pojasni, da so gibanje najprej zapustili politiki, nato se je osip zgolj nadaljeval. Danes je v gibanju le še okoli 20 "prijateljev, ki ohranjamo spomin na Janeza D.".