Četrtek,
13. 3. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Drago Kos Patria

Četrtek, 13. 3. 2014, 14.20

8 let

"Drago Kos je na Finskem govoril same pravljice" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Parlamentarna komisija Krpan je zaslišala prvo pričo, nekdanjega vodjo proizvodnje v Sistemski tehniki Marjana Senico.

Ta je spregovoril o zaslišanju nekdanjega prvega moža protikorupcijske komisije Draga Kosa na Finskem in dejal, da je zgodbo na Finsko nesel prav Kos. Ponovil je, da sam s poslom z osemkolesniki ni imel nič.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator&Vektor v času vlade Antona Ropa. Namen preiskave je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki. Ministrstvo za obrambo (Mors) je namreč po prodaji s Sistemsko tehniko brez razpisa podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil.

A beseda je tekla tudi o kasnejšem poslu med Patrio, Rotisom in Morsom, predvsem o zaslišanju Kosa na Finskem pred približno petimi leti. Kos je Fincem tedaj predal tudi nekaj dokazne dokumentacije. Za Senico je Kos, kot so pred leti poročali mediji, dejal, da je vodja logistike na obrambnem ministrstvu. Po njegovih besedah Senica in Patriin posrednik Hans Wolfgang Riedl nista bila le poslovna sodelavca, temveč sta si kot prijatelja zelo blizu. Senica, ki se je na Morsu zaposlil 1. decembra 2005, je to označil za neresnico in dejal, da je Riedla videl le enkrat v življenju.

Kos ga je po njegovih besedah s svojimi izjavami diskvalificiral, kar se mu zdi nepošteno. Senica bi pričakoval, da ga bo vsaj poklical in ga vprašal, kaj drži. Namesto tega pa je Kos na Finskem "govoril same pravljice," je dejal.

Zaslišanju Senice je sledil še zaprti del seje, na katerem so člani komisije sklenili, da v petek seje ne bo, bo pa zjutraj Jerajeva podala izjavo. V petek bi sicer morala kot priči nastopiti nekdanja predsednika vlade Tone Rop in Janez Janša.