Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
10. 1. 2018,
8.35

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

vreme dež sonce sneg

Sreda, 10. 1. 2018, 8.35

6 let, 3 mesece

Ljubljano prekril puščavski prah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Puščavski pesek | Foto ARSO/meteo.si

Foto: ARSO/meteo.si

Meteorologi so pred dnevi napovedovali, da bodo južni vetrovi s seboj prinesli tudi nekaj puščavskega peska. Tega s prostim očesom ni bilo mogoče opaziti, mikroskopski posnetek pa potrjuje, da se meteorologi niso zmotili.

Južni vetrovi so v Slovenijo prinesli za ta letni čas nenavadno visoke temperature, hkrati pa tudi nekaj saharskega prahu. A ta ni bil tako očiten, saj je najbolje viden ob manjših padavinah ali sneženju. "Ker vse do včeraj padavin ni bilo, včerajšnje močno deževje pa je saharski prah spralo, ga ni bilo mogoče opaziti," pojasnjuje dežurni prognostik agencije za okolje Andrej Velkavrh.

Kljub temu so na Arsu pripravili 500-kratno povečavo posnetka puščavskega prahu, ki je ob včerajšnjem dežju padel v Ljubljani.

Dež bo ponehal, a sonca še ne bomo videli

Po močnem deževju bodo padavine danes dopoldne povsod ponehale, se bo pa nadaljevalo nestanovitno vreme. Ker nad vzhodno Evropo nastaja ciklon, bo nad Slovenijo začel prihajati vlažen zrak z občasnimi padavinami. Več sonca bo na Primorskem.

Zime še ni na vidiku

"Meja sneženja se bo nekoliko znižala, a zaradi premajhne količine padavin ne bomo mogli govoriti o snežni odeji," napoveduje Velkavrh. Dodaja, da se bodo prihodnji teden temperature znova zvišale. Konec tedna so bile na primer za 10 stopinj višje od dolgoletnega januarskega povprečja.

Oblačno vreme | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Jutri bo pretežno oblačno, ponekod v osrednjih in vzhodnih krajih bo mogoča kakšna kaplja dežja. Na Primorskem bo delno jasno, dopoldne bo začela pihati šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

Za konec tedna po sonce na Primorsko

V petek in soboto bo oblačno. Predvsem v osrednjih in vzhodnih krajih bodo občasno manjše padavine, po nižinah kot rahel dež. Na Primorskem, kjer bodo tudi obdobja sončnega vremena, bo pihala šibka burja.

V južni Slovenije razlivanje nekaterih rek

Mirna, Kolpa, Rinža in Krka ter nekateri njeni pritoki v srednjem toku se razlivajo ob strugah, kažejo podatki agencije za okolje. Na Ljubljanskem barju se na območju pogostih poplav razliva tudi Ljubljanica. Pretoki teh rek so se v zgornjem toku že ustalili, čez dan pa bodo v spodnjem toku še naraščale.

Na Notranjskem se bodo danes in v četrtek zmerno povečale ojezeritve kraških polj. Na Ljubljanskem barju se bo še razlivala Ljubljanica na območju pogostih poplav, Krka se bo razlivala v spodnjem toku ob strugi na območjih pogostih poplav. STA

Ne spreglejte