Torek,
4. 6. 2013,
17.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oddaja Danes Danes

Torek, 4. 6. 2013, 17.26

5 let, 2 meseca

Danes v Danes: Slovenija je pred novo blamažo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V informativni oddaji Danes o zadevi Mirage in sumljivih pogodbah, o zgubaški državni banki NKBM, o tonskem zapisu med Klemenčičem in Jankovićem ter tudi o Zvezi brezposelnih.

Druga največja slovenska banka, zgubaški državni NKBM, je pred veliki odločitvami. Vlada zmedeno napoveduje tako prodajo kot pokrivanje izgub iz naših žepov, prav tako ni jasno, kateri dolgovi bodo preneseni na slabo banko. O usodi štajerske banke se bo odločalo na ponedeljkovi skupščini, posebna neznanka pa je prihodnost popolnoma uničenih malih delničarjev, katerih delnice so se v zadnjih letih spremenile dobesedno v ničvreden papir.

Slovenija je pred novo blamažo. Robertu Rotarju, lastniku novomeškega podjetja Mirage, ki je izdelovalo razvpite nalepke za pregled motornih vozil, bo morala plačati več kot 8 milijonov evrov odškodnine. Razlog: nespametna, enostranska odpoved sicer zelo sumljive pogodbe. Odgovorni ali molčijo ali odgovornost zanikajo, davkoplačevalci pa bomo znova, kot kaže, plačevali za nesmiselne in koruptivne poteze tako države kot tudi zasebnikov, povezanih z njo.

"Dolgo smo se trudili v Slovenijo privabiti italijanske kupce, in ko končno redno prihajajo, je velika verjetnost, da jih izgubimo," pravijo na območni gospodarski zbornici v Novi Gorici. Povišanje DDV-ja bi jih, tako pravijo, lahko močno prizadelo. Italijanska kupna moč je namreč precej večja od slovenske, od denarja, ki ga Italijani zapravijo pri nas, pa živi marsikateri slovenski gostinec in trgovec.

Da se da, če človek le želi, pa je dokazala nekdanja podjetnica Radmila Mihelič, ki je leta neuspešno iskala delo, in ko je skoraj obupala, je usodo vzela v svoje roke. Konec maja je ustanovila Zvezo brezposelnih, kmetje pa so ji odstopili neobdelane kmetijske površine, na katerih namerava v kratkem začeti projekt samooskrbe s hrano. A čeprav je njena ideja odlična, so ji nekateri – kako slovensko – že začeli metati polena pod noge.

V oddaji Danes ob 19.30 pa tudi o poplavah po Evropi, o tonskem zapisu med predsednikom komisije Goranom Klemenčičem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in o krvodajalstvu v Sloveniji.