SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Današnji prost dan slovenska posebnost #video

0,36

termometer

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji praznujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj. Dvodnevno praznovanje ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, gospodarstvo pa poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Kres, Ruše Novice Kako so kresovali po Sloveniji #foto

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikatu temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je DZ konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Ob državnih praznikih imajo velik pomen tudi simboli

Ob državnih praznikih na številnih domovih zaplapolajo slovenske zastave, ki pa niso vsem v ponos. Nekatere so namreč umazane, strgane ali celo narobe izobešene, za kar vas lahko doleti tudi denarna kazen. Praviloma mora zastava viseti na drogu, če jo izobesimo z balkona, pa mora biti grb vselej na levi strani. 

zastava Novice Evropski poslanec evropsko zastavo vrgel čez balkon in v smeti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin