Nedelja,
6. 10. 2024,
14.31

Osveženo pred

3 ure, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Natisni članek

Anton Stres France Cukjati Teharje

Nedelja, 6. 10. 2024, 14.31

3 ure, 28 minut

Cukjati: Povojna morilska histerija usodno zaznamovala slovenski narod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Spominska slovesnost na Teharjah | France Cukjati je na slovesnosti na Teharjah vladi očital, da je dan spomina na žrtve komunističnega režima ukinila v upanju, da zločina ni, če se o njem ne govori. | Foto STA

France Cukjati je na slovesnosti na Teharjah vladi očital, da je dan spomina na žrtve komunističnega režima ukinila v upanju, da zločina ni, če se o njem ne govori.

Foto: STA

Povojna morilska histerija je usodno zaznamovala slovenski narod, je danes na slovesnosti v spomin na teharske žrtve v Spominskem parku na Teharjah dejal nekdanji predsednik DZ France Cukjati. Kot je poudaril, je v Teharjah po vojni prišlo do sistematično organiziranega in izvedenega množičnega zločina, ki še ni doživel javnega priznanja.

France Cukjati je na slovesnosti, ki jo je pripravila Nova Slovenska zaveza, vladi očital, da je dan spomina na žrtve komunističnega režima ukinila v upanju, da zločina ni, če se o njem ne govori.

"Vse, kar se je dobrega ali slabega zgodilo, se je zgodilo za vedno, tudi nekoč storjen zločin ostane za vedno zločin. Mogoči sta le priznanje in kesanje, ki lahko dosežeta odpuščanje, a zločin ostane dejstvo za vse večne čase. Prav naše komemoracije ohranjajo prostor za iskren pogovor o težki zgodovini slovenskega naroda, prostor za resnico, ki bi nas približala osvoboditvi od zamolčane množične grozote, pa tudi osvoboditvi od sovraštva in laži," je še dejal Cukjati.

Stres razlog za srečanju vidi v sočutju

Spominsko mašo je letos daroval upokojeni nadškof Anton Stres, ki je poudaril, da je bilo v obdobju zadnjih desetletij odkritih in ugotovljenih več sto drugih večjih ali manjših množičnih grobišč. Že samo ta številka opozarja na strahotno razsežnost množičnih pobojev na slovenskih tleh maja in junija leta 1945, je poudaril. Kljub temu ga mnogi razumejo kot drugorazreden, zanemarljiv stranski pojav slavne in zmagovite revolucije, je bil oster Stres.

Spominska slovesnost na Teharjah | Foto: STA Foto: STA Razlog za vsakoletno srečanje na Teharjah sam vidi v sočutju. "Sočutje je plemenito čustvo, ki nas povezuje z vsemi trpečimi, ki pa nas tudi varuje pred hudobnimi in krutimi dejanji. Za tako sočutje v tistem času v teh krajih ni bilo mesta. Žal ga tudi danes ni v zadostni meri, saj bi bile sicer vse žrtve pobojev dostojno pokopane, primerno neodtujljivemu človekovemu dostojanstvu, in vsa grobišča primerno urejena, kot je to na Teharjah," je menil.

Po Stresovih besedah so imele Teharje to srečo, da so bile med prvimi na vrsti za primerno ureditev, ko je bila v javnosti še močna zavest o nujnosti poprave krivic in sprave. Po dobrih dveh desetletjih ponovnega vzpona in vedno bolj napadalne ideologije potomcev oziroma naslednikov nekdanjih revolucionarjev je uplahnela tudi volja do poprave krivic in odločne obsodbe komunističnega totalitarizma, je opozoril.

Na območju nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci iz Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti.

Večino so jih brez sodbe pobili, delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližnji okolici Celja, še več pa so jih odpeljali v smrt v Hudo Jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika.

Na mestu nekdanjega taborišča so leta 2004 odprli spominski park, ki pa je še vedno nedokončan, a je po mnenju teharske župnije premalo politične volje, da bi ga v celoti uredili.