Sreda,
10. 9. 2014,
9.44

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicijska pogodba primerjava Miro Cerar Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek Borut Ambrožič Milan Brglez

Sreda, 10. 9. 2014, 9.44

4 leta, 2 meseca

Cerar prepisoval od Bratuškove, Janša od Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Analizirali smo zadnjih pet koalicijskih pogodb od leta 2004 naprej in ugotovili, da orodje copy-paste (kopiraj-prilepi) ni tuje piscem dokumentov, ki naj bi bili temelj vladne politike.

Prepisovanje je bilo v zadnjih letih usodno za številne tuje in domače politike. Med najbolj odmevnimi primeri je bil tisti poslanca Pozitivne Slovenije Boruta Ambrožiča. Računalniška analiza je pokazala, da je v svoji magistrski nalogi dobesedno prepisal del diplomske naloge. Ambrožiča so izključili iz stranke, a je ostal nepovezani poslanec.

Od Bratuškove do Brgleza, od Brgleza do Cerarja Na prepihu je bil tudi magisterij predsednice vlade v odstopu Alenke Bratušek, a je fakulteta za družbene vede v postopku, v katerem je sodeloval tudi zdajšnji predsednik državnega zbora Milan Brglez, ugotovila, da ne gre za plagiat.

Mi pa smo preverili, koliko podobnosti lahko najdemo v pogodbah vladnih koalicij, ki so Slovenijo vodile v zadnjih desetih letih, vključno s koalicijsko pogodbo nove koalicije, ki začenja mandat 2014‒2018. Zato smo se obrnili na Milana Ojsterška z mariborske fakultete za elektrotehniko in računalništvo, ki je s posebnim računalniškim programom, detektorjem podobnih vsebin, analiziral tudi Ambrožičev magisterij.

Kaj je Cerar prepisal od Bratuškove? Analiza pokaže, da sta najbolj podobni pogodbi koalicij Alenke Bratušek in Mira Cerarja. Nova Cerarjeva koalicija je skoraj v celoti prepisala del koalicijske pogodbe, ki ureja odnose v koaliciji – gre za protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev. To je dobrih sedem strani besedila na koncu 72-stranske pogodbe koalicije SMC-DeSUS-SD. Ugibamo lahko, da sta ta tehnični del koalicijskega sporazuma predlagali SD ali DeSUS, ki sta sodelovali tudi v vladi Alenke Bratušek.

Fraze, fraze, fraze Kakšnih večjih vsebinskih podobnosti med besediloma sporazumov zadnjih dveh vlad ni, razen običajnih fraz, ki jih zasledimo v večini takšnih besedil. Naštejmo jih nekaj: "boj proti sivi ekonomiji", "strategije razvoja", "razvojni potencial", "proračunsko načrtovanje", "razvojni projekti", "finančna vzdržnost", "spodbujanje razvoja socialnega podjetništva", "trajno varovana kmetijska zemljišča", "črpanje sredstev".

Povedano s številkami: Cerarjeva koalicija je prepisala približno 30 odstotkov besedila koalicijske pogodbe koalicije pod vodstvom Bratuškove. A treba je poudariti, da ima ta pogodba le 30 strani, in da gre, kot že rečeno, večinoma za prepis tehničnega, ne vsebinskega dela pogodbe.

Zakaj noče nihče prepisovati od Boruta Pahorja? Koalicija pod vodstvom Boruta Pahorja, v kateri so med letoma 2008 in 2011 sodelovale stranke SD, Zares, LDS in DeSUS, ni prepisovala od vlade pred njo, torej prve vlade Janeza Janše, ki je Sloveniji vladala med letoma 2004 in 2008. Tudi vlade, ki so nastale po padcu Boruta Pahorja leta 2011, niso povzemale iz tega besedila, dolgega 70 strani.

Kaj je Janez Janša prepisoval od samega sebe? Najdaljšo koalicijsko pogodbo, dolgo 78 strani, je spisala koalicija strank SDS, NSi, SLS in DeSUS, ki je sestavljala prvo Janševo vlado. Ta pogodba ni črpala iz drugih virov, je pa bila vir za koalicijsko pogodbo, ki so jo leta 2012 sklenile stranke SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi.

S številkami: iz prve koalicijske pogodbe je prepisanih približno pet odstotkov besedila, predvsem iz uvodnega dela pogodbe, ki govori o načelih in temeljnih ciljih koalicije. Skoraj v celoti pa je prepisan tehnični del pogodbe o načinu delovanja koalicije.

Janševa etika, preseganje delitev, boj proti korupciji

Še nekaj formulacij, ki so enake v obeh Janševih pogodbah: "Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju.","Koalicija se zaveda, da je za pozitivno ozračje in trajen napredek v družbi zelo pomembna pripravljenost državljanov in politikov, da presežejo stare delitve.", "učinkovit boj proti klientelizmu in korupciji", "spremenili bomo sistem financiranja visokega šolstva", "usklajevanje poklicnega in družinskega življenja ter družinam naklonjena davčna zakonodaja".