Petek,
29. 9. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

9

Natisni članek

Miro Cerar arbitraža Angela Merkel Jean Claude Juncker Karl Erjavec Hrvaška Slovenija

Petek, 29. 9. 2017, 11.48

6 let, 7 mesecev

Miro Cerar: Izjave Karla Erjavca bolj koristijo Hrvaški #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

9

Premier Miro Cerar je v Talinu ob robu vrha EU z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o arbitraži in dejal, da pričakuje nadaljnjo podporo. Podoben pogovor bo imel tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Novinar: Vasja Čepič / Video: Planet TV


Na dvostranskem pogovoru z Merklovo ji je Cerar natančno pojasnil dogajanje v povezavi z arbitražo. "Mislim, da je zelo dobro razumela moje sporočilo," je dejal Cerar, ki je prepričan, da Slovenija ima podporo Nemčije, ki je bila javno izražena neposredno po sprejetju arbitražne odločbe. Meni, da je normalno, da Evropska komisija in članice Unije podpirajo spoštovanje vladavine prava ter v tem okviru tudi uveljavitev arbitražne odločbe. 

Plenković: Ne Cerar ne jaz nisva prišla k Merklovi na spoved

Razumevanje svojega stališča pa pričakuje tudi Hrvaška. Hrvaški premier Andrej Plenković se je tako kot Cerar sestal z Merklovo. Po srečanju je dejal, da je mogoč le civiliziran dialog med Hrvaško in Slovenijo, za kar se hrvaška stran zavzema brez izsiljevanja in blokad, brez groženj glede članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). 

Miro Cerar Angela Merkel | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

"Ne on ne jaz nisva prišla k nemški kanclerki na spoved. Moramo biti povsem jasni," je dejal hrvaški premier ter dodal, da vprašanje meje obremenjuje sicer odlične odnose in da na hrvaški strani je dobra volja za dialog.

Plenković znova povabil Cerarja v Zagreb

Cerar se je ob robu vrha v Tallinnu na kratko sestal tudi s Plenkovićem, ki ga je ponovno povabil v Zagreb. "Jaz pa sem mu pojasnil, da bom prišel v Zagreb, ko bo na dnevnem redu implementacija arbitražne odločbe," je povedal.

Do takrat pa naj bi potekalo delo na strokovni ravni, ki naj bi omogočilo sestanek. "Odprt sem za dialog, a ko bodo izpolnjeni pogoji, ko bomo lahko govorili o implementaciji arbitražne odločbe," je ponovil premier.

Podpora Francije

Premier je ob robu vrha v Tallinnu imel tudi "daljši in poglobljen" pogovor o izvajanju arbitražne odločbe s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Francoski predsednik podpira načelo vladavine prava in s tem spoštovanje odločb mednarodnih sodišč. O tem svojem stališču bo obvestil Evropsko komisijo, je povedal Cerar.

Foto: Twitter - vlada Hrvaške | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - vlada Hrvaške Foto: Twitter - Voranc

Miro Cerar okrcal Karla Erjavca

Miro Cerar Karl Erjavec | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Cerar je v Talinu dejal še, da je moral včeraj slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca "žal opomniti, da njegove izjave glede arbitraže bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji". Izrazil je pričakovanje, da se to ne bo več dogajalo.

Cerar je povedal, da je Erjavcu že pred časom naložil, v katero smer morajo iti zdaj dejavnosti ministrstva za zunanje zadeve, a ga je moral žal opomniti zaradi izjav, ki jih daje v javnosti. Erjavec je včeraj vladi predstavil predlog o pravnih možnostih proti Hrvaški. Vlada je nato sklenila, da bo v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe poiskala pravne strokovnjake z območja EU, ki bi lahko zastopali Slovenijo v morebitnih tožbah proti Hrvaški.

Znano je, da je bil Erjavec kritičen do Cerarjeve namere, da odide v Zagreb na obisk k hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću. Obisk je bil nato po Plenkovićevem govoru v Generalni skupščini ZN odpovedan.

Erjavec je vodil precej ostrejši dialog s Hrvaško, kar je branil z besedami, da s tiho diplomacijo in z mirnim dialogom pri hrvaški politiki ne prideš nikamor.

Erjavec mu vrača

Erjavec ne bo polemiziral s premierjem Cerarjem glede kritik na njegov račun v povezavi z arbitražo. Prepričan je, da se premier moti. Kot je navedel, se je v več kot 20 letih pokazalo, da Hrvaški najbolj koristi, če ves čas čakamo in proučujemo odprte mejne zadeve ter nič ne naredimo.

"Tega si Slovenija ne sme privoščiti, ker imamo arbitražno sodbo in na svoji strani mednarodno pravo ter Evropsko komisijo," je navedel Erjavec. Čakanje na Hrvaško, da bo sama začela implementacijo sodbe, bi bilo po njegovem mnenju huda napaka, ker se to, kot pravi, ne bo zgodilo.

Slovenska vlada mora po njegovem prepričanju postoriti vse, kar je potrebno, da bo sodba implementirana. To pomeni tudi uporabiti vse pravne možnosti.

"Vidimo, da nismo ničesar rešili z dialogom s Hrvaško," ugotavlja Erjavec. Po njegovih navedbah je govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na zasedanju Generalne skupščine ZN pokazal, kaj si Plenković misli o arbitraži in slovenski vladi. Erjavec je zato prepričan, da sam ravna v korist Slovenije, ne Hrvaške.

Video: Planet TV


Preberite še: Sta Cerar in Erjavec sposobna učinkovite diplomacije? 

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu Večernji list: Slovenija nima podlag za tožbo proti Hrvaški zaradi arbitraže
Slovenija nima podlag za tožbo proti Hrvaški, piše Večernji list glede četrtkovega sklepa slovenske vlade, da bo Ljubljana v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe poiskala pravne strokovnjake z območja EU, ki bi lahko zastopali Slovenijo v morebitnih tožbah proti Hrvaški. Meni, da gre za taktično potezo za slovensko javnost.

V Zagrebu menijo, da je Ljubljana storila konkreten, predvsem pa taktični korak proti Hrvaški in za pomiritev svoje javnosti, ob tem pa nima temeljev za sprožitev postopka na sodišču EU. Če bodo vložili tožbo, pa bo Hrvaška vedela, kako bo odgovorila, časnik povzema izjavo neimenovanega političnega vira.

Časnik pojasnjuje, da v hrvaški pristopni pogodbi arbitraža ni omenjena kot pogoj za hrvaško članstvo v EU, razen v delu sporazuma, ki se nanaša na recipročne pravice hrvaških in slovenskih ribičev. "In sicer kot opomba, v kateri je navedeno, da bodo ta del pravnega reda EU začeli uvajati z odložitvijo, ko bo arbitražna sodba uveljavljena v celoti," piše časnik.

Glede na to, da pogoja ni, ne obstaja niti obveznost, ki je nekdo ne bi spoštoval, še navaja omenjeni vir. Izpostavlja, da je arbitražno sodbo, tudi če bi bila legitimna in verodostojna, mogoče uveljaviti samo z dvostranskim dogovorom. Vsako enostransko uvajanje arbitražne sodbe, posebej z grožnjami in silo, pa pomeni kršitev mednarodnega prava, meni omenjeni vir.