SiolNET. Novice Slovenija
Vsebino omogoča Kota Petrovče

Foto: Kota, Thinkstock in Pixabay

  • Messenger
  • Messenger

Čas za prvo zimsko veselje

Vsebino omogoča Kota Petrovče

Foto: Kota, Thinkstock in Pixabay

Jeseni nas lahko razvedri že misel na praznično zimsko vzdušje, ki bo relativno kmalu zavladalo v naših krajih.

Drsanje

Mestna drsališča bodo kmalu privabila največje ljubitelje drsanja na prostem. Prav mobilne ledene površine nam omogočajo, da začutimo vse radosti zime, tudi če nas ta ni obdarila z dovolj nizkimi temperaturami, da bi lahko drsali na naravnem ledu.

Drsanje je zelo visoko na lestvici najljubših zimskih rekreativnih dejavnosti. Ko si obujemo drsalke in se sami ali v prijetni družbi poženemo po zaledeneli površini, začutimo svobodo in veselje do gibanja ter se potopimo v romantično vzdušje.

Iz zvočnikov ob drsališču ponavadi odmeva prijetna glasba, iz okrepčevalnic diši po kuhanem vinu in čaju, lučke v okolici pa nas popolnoma objamejo v praznično zimsko vzdušje.

Sicer je še prezgodaj govoriti o zimskih radostih, a če težko čakamo zimsko romantiko, nam je lahko v tolažbo že misel na prijetno drsanje v lokalni ledni dvorani.

Čeprav še vedno upamo na zadnje izdihljaje indijanskega poletja, si priznajmo, da se v mislih poigravamo tudi z mislijo na praznično zimsko vzdušje, ki je tik pred vrati.

Mobilna drsališča za pravo zimsko vzdušje

mesto lučke zima

Brez snega ni prave zime, a led in zimske radosti si lahko pričaramo tudi z najemom in pripravo mobilnih drsališč.

Podjetje Kota je eden od pomembnih akterjev za pripravo mobilnih ledenih površin, ki deluje tudi kot podizvajalec pri hlajenju ledenih površin in ima razvejano prodajno mrežo tudi v sosednjih državah.

V sodelovanju s podjetjem AST, ki je vodilni evropski prodajalec drsališč, vsako leto postavijo več kot dvajset drsališč pri nas in v tujini.

Mobilna drsališča so namenjena predvsem rekreativnim dogodkom in raznim prireditvam za otroke. Njihova prednost je v tem, da jih je mogoče postaviti kjerkoli na prostem in tudi v pokritih prostorih, v parkih, nakupovalnih središčih in rekreacijskih objektih.

Drsališča čez dan …

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Mobilna drsališča privabljajo vse generacije, zato so od jeseni do pomladi stična točka občanov. Mobilna drsališča so tudi več kot samo drsališča. Omogočajo namreč rekreativno drsanje, tekmovanja med raznimi skupinami in društvi v hokeju na ledu, animacije in izvedbo tečajev drsanja, malčki se v okviru vrtcev velikokrat prvič srečajo z drsalkami in drsanjem na pravem ledu, šole na mobilnih drsališčih organizirajo športne dneve.

… in zvečer

Zvečer pa postanejo čaroben kraj za preživljanje zimskih večerov, saj ob prijetni glasbi in spremljajoči gostinski ponudbi zagotavljajo odličen kraj za druženje s prijatelji znanci, sokrajani. Poleg raznih animatorjev je to kraj, kjer lahko svoje stranke najdejo tudi razni gostinski ponudniki.

Drsalke si je mogoče izposoditi na mestu in jih ni treba kupovati.

Drsališče lahko pokriva šotor

drsališče KOTA

Podjetje Kota naročnikom predlaga, da se odločijo tudi za postavitev šotora, ki pokriva drsališče, saj ga tako zaščitijo pred zunanjimi vremenskimi vplivi, ki lahko ledeno površino poškodujejo do te mere, da ne omogoča več varnega drsanja (možnost poškodb).

Mile zime z visokimi temperaturami niso ovira za najem mobilnih drsališč, saj je drsališče ekonomično rentabilno vse do +20 stopinj Celzija. Kot referenca za to trditev je drsališče, ki ga je podjetje postavilo ob morju v Dubrovniku pri +20 stopinjah Celzija. Do te mere je tudi praktična rentabilnost, ker se z višjo temperaturo povečajo tudi poraba energije, velikost hladilnih naprav in cena najema.

Najpogostejši naročnik mobilnih drsališč so občine, ki tako poskrbijo za dogajanje, druženje in dobro voljo v mestih, ter nekatera trgovska središča.

Velikost drsališč ni omejena in se jo prilagaja željam naročnikov in prostoru, kjer bodo stala. Drsališče postavijo v dveh dneh, nato pa sta potrebna še dva dneva za izdelavo ledene površine.

Med kvadratnimi oblikami so najpogostejše mere od 10 x 20 metrov do 20 x 30 metrov, zadnja leta pa so zelo priljubljene ledene steze kot na primer v Novem Sadu. V Sloveniji je primer drsališča v kombinaciji ledenih stez drsališče v Lumpi parku v Tivoliju.

Primer drsališča v Novem sadu:

Delajo tudi za hokejska svetovna prvenstva

1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20

Ponujajo celovito ponudbo in izvedbo na ključ tako rekreacijskih drsališč kot tudi največjih hokejskih drsališč za svetovna prvenstva. Ponudba zajema dobavo in montažo drsališča, šotora, hiško za izposojo drsalk, drsalke, vzdrževanje ledu, organizacijo osebja za nadzor in animacije, slovesnosti ob odprtju in predstave na ledu.

Prav tako ponujajo celovito rešitev hlajenja smučarskih skakalnic, ki je v zadnjih letih zelo priljubljeno. Danes skoraj ni več sodobne skakalnice, ki ne bi imela dodatnega hlajenja. Tako se zaščiti površino snega na zaletni stezi skakalnice in omogoči enake razmere za vse tekmovalce.

Podjetje Kota je posebej za bralce Siola pripravilo brezplačno izposojo pingvina za drsanje za vse, ki bodo najem mobilnega drsališča potrdili do 30. novembra.

Plastike raje ne

Na trgu se pojavljajo tudi drsališča, ki nimajo ledene, ampak plastično podlago. Iz dozdajšnjih izkušenj se je pokazalo, da ta niso tako zelo obiskana kot drsališča z ledeno podlago, saj so občutki drugačni. Plastična podlaga je velikokrat tudi zelo mokra, saj se v zimskih nočeh pri temperaturah zraka nad 0 stopinj Celzija na njih nabirata vlaga in megla. Zaradi tega so drsalci tovrstnih drsališč ob padcih kmalu čisto premočeni, ledena podlaga pa je zardi nizkih temperatur suha.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin