Sobota,
9. 12. 2017,
13.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

smučanje bolniški dopust bolniška detektiv zimska rekreacija

Sobota, 9. 12. 2017, 13.26

5 let, 5 mesecev

Bi vzeli bolniški dopust, da bi šli na smučanje? Tega raje ne počnite. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Zakorakali smo v sezono različnih obolenj, ki pomenijo tudi bolniške odsotnosti. Detektivka Bernarda Škrabar pravi, da v zimskih mesecih delavci najpogosteje zbolevajo za virozami in trebušnimi obolenji. Ob tem opozarja, da delodajalec nad vas ne sme pošiljati laičnih kontrolorjev, ki bi preverjali, ali resnično počivate doma, je v oddaji Dan. poročal Planet TV.

Video: Planet TV

"Zdaj gre predvsem za smučanje, kakšen odhod v tujino. Bližajo se novoletni prazniki, tako da nekateri delavci, ki ne dobijo dopusta, gredo na bolniški dopust," pravi Škrabarjeva.

A tega raje ne počnite. Delodajalci lahko opravljajo nadzor nad bolniškimi odsotnostmi. "Če ima nekdo predpisano počivanje in mirovanje in če je šel po otroka, v trgovino in vrtec ali pa v šolo, to še ne pomeni, da bo zaradi tega izgubil službo, ker to ni hujša kršitev," pojasnjuje detektivka.

Nekateri se v času bolniške odsotnosti odpravijo tudi na smučanje. | Foto: Thinkstock Nekateri se v času bolniške odsotnosti odpravijo tudi na smučanje. Foto: Thinkstock

Se pa hujša kršitev pojavi na drugi strani, če vas opazuje nekdo, ki za to ni pristojen. Nadzor in kontrolo lahko opravlja le licencirani detektiv, ki mora ob vsakem prihodu obvezno pokazati izkaznico in značko. Če ugotovimo, da oseba, ki nas nadzira, nima ustrezne licence, jo lahko prijavimo, saj deluje protizakonito.

"Če bi me v času bolniškega dopusta nadzoroval nekdo, ki ni detektiv, bi takoj podala kazensko ovadbo, ker je torej prišel na moj dom in me spraševal o zelo občutljivih, torej osebnih informacijah, o mojem bolniškem dopustu, o navodilih za zdravljenje," je še poudarila Škrabarjeva.

Podjetja posameznike brez licenc najemajo izključno zato, ker so njihove storitve cenejše kot pri detektivih, ki morajo licence, izobraževanja in zavarovanja plačevati.