Ponedeljek,
19. 10. 2015,
12.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti nevladne organizacije Vesna Györkös Žnidar Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 12.09

4 leta, 10 mesecev

Begunska kriza se zaostruje. Kaj bodo storile nevladne organizacije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaško-slovenske "begunske romance" je konec, sistem se je podrl, prebežniki prihajajo v vse večjem številu. Kaj bodo storile nevladne organizacije, kaj bi morala vlada, kaj lahko storite vi?

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar priznava, da po treh dneh usklajenega prehajanja beguncev in migrantov iz Hrvaške prek Slovenije proti severu razmere postajajo neobvladljive, ker se južna soseda ne drži več dogovorov. "Pripravljamo se tudi na možnost, da Nemčija zapre mejo." Kaj to pomeni?

Ne moremo jih pustiti na dežju in mrazu "Predvsem je treba poskrbeti za ljudi, ne morejo čakati na dežju in mrazu, ne more se sistem rušiti na plečih beguncev," opozarja izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Opozarja, da je nujna čim boljša usklajenost. "Država nam mora sporočati, kje je potrebna pomoč." Nevladne organizacije lahko učinkovito pomagajo le, če dobijo uporabne informacije, imajo jasna navodila in so seznanjene s potrebami, pravi Novakova, ki ocenjuje, da v tem trenutku organizacija ni najboljša.

Kako lahko pomagate? Ob vse slabših vremenskih razmerah je zelo dobrodošla pomoč ljudi, ki lahko darujejo oblačila, a izključno obutev, primerno za jesen in zimo, tople jakne (ne plašče) in podobna jesenska uporabna potovalna oblačila.

Podobne poudarke smo slišali od predsednice Rdečega križa Slovenije Nataše Pirc Musar. "Strahovito težko načrtujemo svoje delo, ker je pretok informacij med hrvaško in slovensko vlado počasen, nenatančen in zavajajoč."

Humanitarna katastrofa Tako so na primer le deset minut pred prihodom beguncev izvedeli, da prihajajo na Obrežje, pa še to le od hrvaških kolegov iz Rdečega križa. Pirc Musarjeva opozarja na možnost humanitarne katastrofe, pri kateri lahko nevladne organizacije pomagajo v omejenem obsegu. "Nudili bomo vse, kar bo treba, a glede na številke je to kaplja v morje."

Iz centrale v Ženevi je sicer RKS dobil 280 tisoč evrov, ta denar je namenjen odejam in ležiščem, ob prvem begunskem valu pa so od ljudi in podjetij zbrali 16 tisoč evrov, ki jih bodo namenili za hrano.

Scenarij, o katerem noče govoriti nihče Tudi generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic nam je povedal, da so lahko posledice aktualnega begunskega vala nepredvidljive. "O tem scenariju noče govoriti nihče, a na vseh nas je, da stopimo skupaj: država, civilna zaščita, nevladne organizacije. Mi vstopamo v to, kolikor zmoremo."

Kje Jerebic vidi rešitve? Predvsem so rezerve pri lokalnih skupnostih in zdravstvu, ker bo tudi zaradi vremenskih razmer več bolezni. Aktivirati bi morali več zaposlenih in omogočiti nove zaposlitve. Zaradi slabega vremena in prihajajoče zime bodo begunci potrebovali primerno obleko in obutev, povečuje se potreba po toplih napitkih in obrokih.

Spet kaotični in tragični prizori? "Slovenija naj beguncem ne preprečuje vstopa, saj s tem še poglablja stiske ljudi, ki bežijo pred vojnami, preganjanjem in nasiljem. Narediti mora vse, kar lahko, da jih dostojno sprejme," pravi pravnica Jerneja Turin z Amnesty International Slovenija, ki opozarja tudi na nujnost sodelovanja med Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo pri varnem prehodu ljudi.

Evropska unija bi morala zagotoviti konkretno in takojšnjo pomoč državam, čez katere vstopajo in potujejo begunci. Drugače bomo gledali "kaotične, tragične prizore, ki smo jih gledali v preteklih tednih, verjetno pa se bodo razmere še poslabšale".