Sreda,
27. 4. 2016,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Natisni članek

Baza 20 Kočevski Rog

Sreda, 27. 4. 2016, 10.37

8 let

Baza 20: ukradena doprsja partizanskih poveljnikov nadomestili s kamnitimi gravurami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Spomenik komandantu Francu Rozmanu Stanetu Baza 20 | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ob osrednjem objektu spominskega parka pod Bazo 20 v Kočevskem rogu, kjer so neznanci pred letom z granitnih podstavkov izruvali in ukradli štiri bronasta doprsja poveljnikov slovenske partizanske vojske, so odkrili kamnite plošče s portretnimi gravurami omenjenih poveljnikov.

Predsednik novomeške enote Združenja borcev za vrednote NOB Jože Florijančič je povedal, da so s sodelovanjem Občine Dolenjske Toplice odkrili kamnite gravure partizanskih poveljnikov Franca Leskoška - Luke, Ivana Mačka - Matije, Franca Rozmana - Staneta in Dušana Kvedra - Tomaža, ki so jih namestili na kamnite podstavke ukradenih doprsij.

Izdelali so jih po naročilu odbora 7. korpusa narodnoosvobodilne vojske, katerega predsednik je general Lado Kocijan, ki je bil tudi pobudnik postavitve izvirnih doprsij. Omenjeni odbor je tudi zbral približno 5.000 evrov, potrebnih za plačilo nadomestnih gravur.

V Kočevskem rogu so danes zaznamovali tudi 75-letnico Osvobodilne fronte, je še povedal Florijančič. Slavnostni govornik je bil zgodovinar Jože Pirjevec.

Ni šlo za vandalizem z idejno-političnim predznakom

Kot je ob lanski kraji omenjenih doprsij, ki so bila delo različnih kiparjev, za STA povedal sodelavec Dolenjskega muzeja, odgovoren za Bazo 20, Jože Saje, so nedotaknjeni ostali le neposredni kamniti podstavki doprsij, ki stojijo ob t. i. Mačkovem domu. To je po njegovem mnenju dokazovalo, da ni šlo za vandalizem z idejno-političnim predznakom, temveč za krajo dragocene bronaste zlitine.

Krajo in razdejanje so prvi odkrili roški gozdarji, takratno prizorišče pa si je ogledala tudi policija, ki ji storilcev do zdaj še ni uspelo odkriti.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA povedali, da preiskava še ni končana in da storilcev še niso odkrili. O ugotovitvah in poteku preiskave policisti seznanjajo pristojno tožilstvo, so dodali.