SiolNET. Novice Slovenija
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Balkanskemu bojevniku 5.000 evrov odškodnine

0,87

termometer

Jakob Remškar
Foto: STA

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odškodnino v višini 5.000 evrov, ki jo je obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Jakobu Remškarju zaradi neustreznih razmer v priporu dosodilo okrožno sodišče.

Remškar je eden od deveterice, ki so se (prvič) znašli v priporu 27. maja 2010 zaradi suma, da so člani slovenskega dela mednarodne združbe, ki se je ukvarjala z mamili in jo je vodil Srb Darko Šarić, medtem ko naj bi bil vodja slovenskega dela združbe Dragan Tošić, poročata časnika.

Remškar vnovič v ljubljanskem priporu

Remškar je bil priprt do 6. novembra 2012, po prepričanju okrožnega sodišča, ki mu je pritrdilo tudi višje, pa je zaradi neustreznih bivalnih razmer upravičen do odškodnine le za tisti del bivanja v priporu, ko je delil zaporniško celico s sopripornikom in imel na voljo okoli 3,5 kvadratnega metra osebnega prostora.

Po navedbah časnikov je bilo v Remškarjeve osebnostne pravice zaradi premajhne bivalne površine oziroma neprimernih razmer tako poseženo 601 dan njegovega bivanja za rešetkami.

Remškar je sicer trenutno vnovič v ljubljanskem priporu. V ponovljenem sojenju mu je namreč okrožno sodišče izreklo kazen 11 let in pol zapora. Pisni odpravek sodbe, ki še ni pravnomočna, je po poročanju Dela pričakovati v kratkem.

Plačilo odškodnine šlo v roke še dvema

Prvostopenjsko sodišče je 6.000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu dosodilo tudi obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Marku Bubliću, odškodnino pa sta iz enakih razlogov že dobila še dva obtožena v tej zadevi Boštjan Kopčič ter Dragan Beljkaš.

Kopčič je novembra 2014 sklenil sodno poravnavo in država mu je izplačala 8.190 evrov. Beljkaš, ki je sicer zahteval 77.500 evrov odškodnine, pa je po sodbi evropskega sodišča za človekove pravice dobil 12.000 evrov.

balkanski bojevnik Novice "Balkanski bojevniki" pričakujejo oprostitev balkanski bojevnik, Dragan Tošić Novice "Balkanski bojevniki" spoznani za krive, Tošić v hišni pripor #video policija Novice Zaradi razmer v priporu odškodnina še enemu obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 122
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin