Ponedeljek,
28. 10. 2024,
7.29

Osveženo pred

4 ure, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Robert Golob javno mnenje vlada anketa

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 7.29

4 ure, 11 minut

Anketa POP TV: podpora vladi najnižja doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,78
Robert Golob | Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za POP TV izvedel med 21. in 24. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 725 polnoletnih prebivalcev Slovenije. | Foto STA

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za POP TV izvedel med 21. in 24. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 725 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Foto: STA

Podpora vladi je po anketi Mediane za POP TV najnižja doslej. Delo ministrske ekipe Roberta Goloba podpira dobra četrtina vprašanih, dobrih 58 odstotkov ji nasprotuje. To je nižja podpora, kot jo je ob izteku mandata zabeležila prejšnja vlada Janeza Janše.  Predsednik Socialnih demokratov Matjaž Han je prvič na vrhu lestvice priljubljenosti politikov. 

Med strankami prepričljivo vodi opozicijska SDS.

Največ izgubil Golob, tudi Janša dol, levi napredujejo

Za SDS bi v tokratni anketi glasovalo 22,2 odstotka vprašanih, septembra 24,7 odstotka. Največjo vladno stranko Gibanje Svoboda bi izbralo 11,7 odstotka anketirancev, medtem ko bi jo septembra izbralo 15,2 odstotka vprašanih.

Podpora koalicijski SD je glede na anketo nekoliko višja, stranko bi namreč podprlo 6,6 odstotka vprašanih (septembra 5,5 odstotka). Sledita Levica s 4,9 odstotka (septembra 4,4 odstotka) in NSi, ki ostaja pri 4,5 odstotka podpore.

Za Vesno bi glasovalo 3,5 odstotka vprašanih (septembra 3,1 odstotka), Resni.ci je podpora narasla z 2,1 na 3,2 odstotka. SNS in Pirate bi volila po dva odstotka anketirancev, Našo prihodnost in Dobro državo pa odstotek. Za SLS bi glasovalo 0,8 odstotka, za Zelene in Našo deželo 0,5 odstotka, Konkretno pa ne bi izbral nihče. Katero drugo stranko bi volilo 2,7 odstotka.

Neopredeljeni vodijo

Povečal se je delež neopredeljenih. Da ne vedo, koga podpreti, je odgovorilo 21,4 odstotka anketiranih (septembra 19 odstotkov). Nobene stranke pa ne bi volilo 10,4 odstotka vprašanih (septembra 6,6 odstotka), 0,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 1,4 odstotka vprašanih pa bi oddalo prazno glasovnico.

Robert Golob
Novice Kdaj gremo na volitve?

Vlada pada

Vlado Roberta Goloba podpira 26,3 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, znaša 58,3 odstotka, odstotek neopredeljenih pa je padel na dobrih 15,4 odstotka. Delo DZ podpira 19,1 odstotka vprašanih, ne podpira ga 62,7 odstotka, preostali so neopredeljeni. Za primerjavo, junija je vlado podpiralo 34,4 odstotka vprašanih, skoraj polovica, 47,8 odstotka, pa ji ni bilo naklonjeno.

Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je prvič prebil gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han. | Foto: STA Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je prvič prebil gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han. Foto: STA Han prvič na vrhu

Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je prebil prvak SD Matjaž Han, druga je predsednica republike Nataša Pirc Musar, tretji pa evropski poslanec Vladimir Prebilič. Sledi poslanec in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, šesta predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Predsednik NSi Matej Tonin je 14., predsednik SDS Janez Janša je na 17., koordinatorka Levice Asta Vrečko na 18. mestu, na zadnjem 20. mestu je predsednik vlade in Svobode Robert Golob.

jek2
Novice Podpora projektu JEK2 strmoglavila
Janša Golob
Novice Janša stabilen, Golob padel