Tina Vovk

Četrtek,
28. 8. 2014,
7.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Vizjak

Četrtek, 28. 8. 2014, 7.46

6 let, 7 mesecev

Andrej Vizjak dobil novo službo v državni energetiki

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Prijavil sem se na razpis, postopek je bil transparenten", o svoji novi zaposlitvi v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) pravi nekdanji minister in poslanec iz vrst SDS Andrej Vizjak.

Večinski lastnik Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) je od začetka julija državna Gen Energija, okoli katere je prav Vizjak kot minister za gospodarstvo zgradil posavski energetski steber, za Dnevnik piše Primož Cirman.

Vizjak, ki se bo tam za nedoločen čas zaposlil 15. septembra, bo v HESS zadolžen tudi za Hidroelektrarno Mokrice. Nekdanji minister za gospodarstvo, nato pa za delo, ki je bil izbran na javnem razpisu med petimi kandidati, bo skrbel za pripravo projekta do izdaje gradbenega dovoljenja.

"Zaupali mu bomo več nalog. Skrbel bo za umeščanje v prostor, za stike z lokalnim okoljem, resornim ministrstvom in hrvaško stranjo," je za Dnevnik povedal direktor HESS Bogdan Barbič. Vizjak je poleg tega omenil, da bo na delovnem mestu vodja službe za razvoj investicij zadolžen tudi za "ambicijo HESS-a, da je nosilni izvajalec hidroelektrarn na srednji Savi, in za pridobivanje evropskih sredstev za investicije v obnovljive vire in ostale trajnostne vire pridobivanja električne energije kot so sonce, veter, geotermalna energija, les in podobno".

Dobival naj bi štiri tisoč evrov bruto plače V HESS višine Vizjakove plače ne razkrivajo, z njim pa niso podpisali individualne pogodbe. Po kolektivni pogodbi dejavnosti elektrogospodarstva bo Vizjak, ki je po izobrazbi magister elektrotehnike, na novem delovnem mestu mesečno verjetno prejemal okoli štiri tisoč evrov bruto, ugotavlja Dnevnik.

Vizjak velja za "očeta" posavskega energetskega lobija. Leta 2006, ko je vodil ministrstvo za gospodarstvo, takrat pristojno tudi za energetiko, je poskrbel za razbitje Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), piše Dnevnik in nadaljuje, da je Janševa vlada dve njegovi podjetji – Savske elektrarne in Termoelektrarno Brestanica – priključila k novoustanovljeni Skupini Gen Energija.

Vizjak: Odpovedal sem se nadomestilu Na očitke, da je šlo pri njegovi zaposlitvi za politično odločitev, Vizjak odgovarja, da se je zgolj prijavil na razpis: "Bil je transparenten postopek. Bil je objavljen razpis, tudi na zavodu za zaposlovanje. Prijavil sem se na ta razpis in sem izpolnjeval vse pogoje. Tudi verjamem, da se je delodajalec odločil na podlagi tudi dosedanjih izkušenj in nenazadnje poznavanja teh projektov, tako da je to po moje ključno. Sama namigovanja, ki so zlonamerna, zavračam. Sicer pa ne vem, ali bi moral biti do konca na plečih države? S tem sem se namreč odpovedal nadomestilu, ki bi mi pripadalo še eno leto iz državnega proračuna v višini moje dosedanje plače."