Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
7.11

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

astma

Sreda, 14. 12. 2011, 7.11

8 let, 2 meseca

14. december - evropski dan astme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bronhialna astma je ena izmed najpogostejših kroničnih bolezni dihal, pri kateri se ponavljajo napadi težkega dihanja, ki ga spremlja značilno piskanje.

Prizadetih je okoli pet odstotkov svetovnega prebivalstva, pogostost obolenja pri otrocih je višja. 14. decembra je evropski dan astme, ko strokovnjaki opozarjajo na pomen aktivnega zdravljenja bolezni.

V dobi pubertete se lahko bolezen celo izboljša ali izgine Čeprav se bolezen pogosto začne v otroštvu, se lahko pojavi tudi v kateri koli kasnejši starosti. Z leti se bolezen lahko izboljša, izzveni v dobi pubertete ali celo izgine, so ob evropskem dnevu astme sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Ne moremo je povsem pozdraviti, lahko pa jo nadzorujemo Astme ne moremo povsem pozdraviti, vendar jo lahko uspešno nadzorujemo s spremembami v bivalnem okolju in ustreznim zdravljenjem, pravi vodja Službe za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana Uroš Krivec. Cilj zdravljenja je popolni nadzor nad boleznijo in odsotnost kakršnekoli oviranosti otroka zaradi bolezni. Takšen cilj je z ustreznim zdravljenjem dosegljiv, poudarja Krivec.

V Sloveniji ima astmo 14 odstotkov otrok Po rezultatih anketne raziskave iz leta 2000 ima v Sloveniji približno 14 odstotkov šolskih otrok astmo. Zaradi oblike raziskave je verjetno, da je navedena vrednost nekoliko precenjena, pravi Krivec in dodaja, da to pomeni, da imajo astmo v povprečju skoraj trije otroci v vsakem razredu.

Letno zaradi astme umre 180.000 ljudi Po ocenah strokovnjakov vsako leto po vsem svetu zaradi astme umre 180.000 ljudi, na svoji spletni strani navaja Evropska fundacija za pljučne bolezni (European Lung Foundation). Po ocenah fundacije se je pogostost pojava astme v Zahodni Evropi v zadnjih desetih letih podvojila. Letni stroški za zdravljenje astme v Evropi znašajo po ocenah fundacije okoli 17,7 milijarde evrov.

Poleg evropskega obeležujemo tudi svetovni dan astme, in sicer prvi torek v mesecu maju.

Ne spreglejte