Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2010,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 11. 2010, 10.27

8 let

Pralni prašek ali pranje na naraven način?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Primerjamo cene klasičnih pralnih sredstev, ponujamo nekaj namigov za cenejše in koži ter okolju bolj prijazno pranje ter navodila za izdelavo domačega pralnega praška.

Navadni praški Ker o navadnih pralnih praških po sili razmer vemo skorajda vse, naj izpostavimo le, da so praški v prahu cenejši od tekočih, a njihova slaba stran je, da nekateri na perilu radi puščajo prašne delce.

Primerjava cen praškov v 3-litrski oz. 3-kilogramski embalaži v slovenskih trgovinah, preračunana za 1 l oz. 1 kg:

Naravnejši načini pranja

Če ste ekološko osveščeni ter imate težave z alergijami, priporočamo uporabo pralnih kroglic ali oreščkov.

Pralne kroglice so 100 % naravne in okolju prijazne, saj z njimi zmanjšamo uporabo škodljivih pralnih sredstev - fosfatov. So idealne za ljudi z alergijami, kožnimi obolenji in dojenčke. Njihova moč beljenja je enaka moči detergenta. Ne razbarvajo tkanin, odstranjuje klor in delujejo mehčalno. Niso nevarne za tkanine in pralne stroje ter podaljšujejo življenjsko dobo tkanin in pralnega stroja.

Pralni oreščki, znani tudi kot milo na drevesu, so sadež milinega drevesa »Sapindus mukorosse« v velikosti češnje. Zaradi izločanja saponina ali mila ob stiku z vodo veljajo za sredstvo z visoko sposobnostjo čiščenja in jih lahko uporabimo tudi kot univerzalno čistilo v gospodinjstvu ali za umivanje las in telesa. Tako kot s kroglicami tudi pranje z oreščki ne obremenjuje okolja ter je primerno tudi za občutljivejšo kožo. Pralne oreščke lahko uporabljamo pri vseh temperaturah in za vse vrste vlaken, tudi volno in svilo.

Slabosti naravnega

Kako delujejo?

Ekološke pralne kroglice z aktiviranjem vodnih molekul dvignejo vrednost pH v vodi ter zmehčajo vodo. Za pranje uporabimo eno ali dve krogli, odvisno od velikosti. Krogle so polnjene s keramičnimi kroglicami, plastika pa je ekološko popolnoma razgradljiva. Za optimalno pranje je treba kroglo enkrat mesečno postaviti za eno uro na sonce.

Uporaba pralnih oreščkov je nekoliko drugačna. Za eno pranje potrebujemo 7-10 g ali 4 do 8 polovic oreščka, ki jih, zavezane v bombažno ali laneno vrečko, dodamo med perilo v boben. Manjši koščki oreščka povzročijo večji učinek pranja, saj se saponin tako lažje izloča. Oreščke lahko uporabimo dva- ali trikrat.

Ne spreglejte