Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2011,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matej Raščan Delo Revije Rašica

Ponedeljek, 8. 8. 2011, 8.03

8 let

Matej Raščan – ga je premamil denar ali medij?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od kod se je vzel, kako si je v treh letih prislužil naziv slovenski medijski tajkun oziroma naš Rupert Murdoch in zakaj gre njegovim podjetjem slabo.

Kaj je Prekmurec Matej Raščan delal zadnja štiri leta, je javnosti dokaj dobro znano. Prodal je Terme Čatež in kupil Delo Prodaje in Rašico Point, z vodenjem katerih se ne more hvaliti. Prijatelju Robertu Teršku, učitelju telovadbe in nekdanjemu državnemu prvaku v metu kopja, je s 300 tisoč evri posojila "nevede" pomagal izdajati predvolilni brezplačni časopis Ekspres. S podjetjem 3lan, ki ima štiri zaposlene in želi prevzeti Večer, se je dogovoril o soupravljanju te časopisne hiše, a iz tega verjetno ne bo nič. "Skavt" Kaj je delal pred tem, širši javnosti ni znano. Tudi na Delu Revijah nam v petek niso mogli priskrbeti informacij o njegovem življenju. Neuradno smo izvedli, da se je Raščan rodil leta 1976. Končal naj bi srednjo zdravstveno šolo v Mariboru in se vpisal na ekonomsko poslovno fakulteto v Mariboru, ki naj je ne bi končal.

Kot mlad fant naj bi bil tako imenovani finančni skavt. Ko se je napovedal prevzem kakšne družbe, naj bi se Raščan usedel v avtomobil ter se vozil od hiše do hiše in prepričeval ljudi, naj mu prodajo delnice.

V Srbiji izgubil denar in našel zaročenko Tako naj bi zaslužil nekaj denarja, ga vlagal v Srbiji in ga tudi veliko izgubil. Danes na primer za tri milijone evrov prodaja hotel v Zlatiboru, za katerega je še v začetku leta trdil, da bo vanj vložil deset milijonov evrov. Je pa v Srbiji našel vsaj nekaj dobrega – zaročenko Marijo Pandrc. Pandrčeva je danes prokuristka Rašice Point, ki svojim zaposlenim ne plačuje prispevkov.

Že mlad naj bi si ustvaril veliko poznanstev v finančnih krogih. Omenja se nekdanja nadzornika Nove kreditne banke Maribor Daniela Blejca in Ivana Vizjaka ter pidovskega mogotca Igorja Laha.

Zunaj finančnih krogov je postal znan januarja 2008, ko je vodstvo Dela Revij svoj 49-odstotni delež v družbi prodalo njegovi Moneri, dolgoletni direktor Andrej Lesjak pa je Raščanu prepustil svoje mesto. Takrat so zapisali, da so se umaknili Raščanu, ker so se bali, da bodo drugi lastniki na račun krepitve Dnevnika izčrpavali Delo Revije in dolgoročno povzročili njihov zaton.

Bančni milijoni prek Dela Revij k Raščanu Raščan je storil prav to, kar naj bi preprečil. Poleti 2008 je kupil še družbo Media DS, ki je združevala deleže Dnevnika, Salomona 2000 in Dela Prodaj, in tako postal skoraj 100-odstotni lastnik Dela Revij.

Mediji so špekulirali, da mu je Bojan Petan, predsednik uprave in lastnik DZS, ki je lastnica Dnevnika, prepustil Delo Revije, da sta takratna gospodarski minister Andrej Vizjak in varuh konkurence Jani Soršak DZS dovolila prevzeti Terme Čatež. To so vsi zanikali.

Delo Revije so vzele več kot 25 milijonov evrov posojil in denar brez zavarovanj posodile Moneri. Pred tem Delo Revije niso bile zadolžene, danes pa največja upnica NKBM prodaja njihove blagovne znamke.

Ga je premamilo vodenje medija ali denar? Zakaj je Raščan to naredil, obstajata dve neuradni razlagi.

Prva pravi, da ga je vodenje revij premamilo, da je odstopil od tega, v čemer je dober, torej finančnega špekuliranja. Zato je ostal v družbi, ki je ni znal voditi, in naredil še napako, da tega ni prepustil strokovnjakom. Poleg tega se zadnja leta lahko malokateri medij pohvali z dobrimi finančnimi rezultati.

Druga razlaga pravi, da je prav dobro vedel, kaj dela, in je nalašč izčrpal podjetje. Pred dnevi ga je sindikat novinarjev ovadil zaradi domnevnega oškodovanja družbe.

Skriti lastnik Reporterja? Več podjetij, katerih lastnika in zastopnika sta danes Raščan in njegova zaročenka, je ustanovila Nova firma. Ta je ustanovila tudi podjetje Prava smer, ki je mesec in pol po tem, ko jo je Nova firma prodala Boštjanu Kreftu, začela izdajati tednik Reporter. Kreft naj bi bil Raščanov bratranec. Raščan je na vprašanje medijev, ali je on pravi lastnik Prave smeri, odgovoril nikalno.

Za Raščana so trdili, da je blizu desnim političnim strankam, še veliko preden je urednica Obrazov, Eve, Smrklje in Lepe & Zdrave Gordana Sredojević dejala, da so dali predsednika SDS Janeza Janšo na naslovnico Obrazov zaradi političnega pritiska.

Navedimo, da so več prostora na naslovnicah Obrazov in drugih edicij Dela Revij dobili predsednica LDS Katarina Kresal predsednik vlade in SD Borut Pahor in domnevno podkupljivi evropski poslanec iz SD Zoran Thaler, na primer.

Poleg tega Raščan ne bi prišel do Dela Revij, če ne bi bilo dogovora z Bojanom Petanom, za katerega velja, da je blizu predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču.

Soršak: Osebno me je prizadelo Jani Soršak je bil njegova poročna priča, med letoma 2004 in 2007 njegov odvetnik in nekaj let je bil skupaj z njim in Heleno Belina Djalil, ki je še vedno zaposlena na UVK, lastnik podjetja Pro Consul.

Soršak o Raščanu ne želi govoriti, ker je bil njegov odvetnik. A tudi njega je razočaral. Pred meseci so se nanj po pomoč začeli obračati delavci, ki jim Raščan ne plačuje prispevkov. "To me je osebno prizadelo. Poslovne težave se zgodijo, ampak neplačevanje prispevkov je nesprejemljivo," pravi Soršak.

Raščan je zelo zaposlen človek, ki redko najde čas tudi za svoje prijatelje, kaj šele za medije. Pravijo tudi, da je zelo skop z informacijami, in to izkorišča. Zato velja posvečati dodatno pozornost njegovim aktivnostim.

Ne spreglejte