Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

4

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Boris Popovič

Petek, 29. 9. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

BORIS POPOVIČ (letnik 1962)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

4

Boris Popovič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Trenutna funkcija: župan Mestne občine Koper; predsednik strank Koper je naš in Slovenija za vedno

Izobrazba: gimnazijski maturant

Predlagatelj: 3.000 podpisnikov; Slovenija za vedno


Življenjepis:

Boris Popovič ima več življenj. Dobesedno, saj je na prelomu stoletja preživel hudo prometno nesrečo, v kateri je izgubil vranico in ledvico, zlomil pa si je še tri rebra. Tedaj je bil še daleč od politike. Na Obali je užival v slovesu "plejboja", ljubitelja porschejev in podjetnika, ki je imel težave s kriminalisti in davčno upravo.

Jeseni leta 2002 je kandidiral za župana in v drugem krogu premagal Dina Pucerja. Njegova prva zmaga je označevala padec nekdanje "rdeče" trdnjave, ki ji od takrat nikoli več niso vladali Socialni demokrati (SD), ter dokončni začetek ere županov, ki so jim bili ljudje v imenu domnevne učinkovitosti pripravljeni spregledati sume nepravilnosti in spornih poslov.

Boris Popovič in Gašpar Gašpar Mišič | Foto: Matej Leskovšek Boris Popovič in Gašpar Gašpar Mišič Foto: Matej Leskovšek Od takrat Kopru vlada že 15 let. Njegov prvi mandat je zaznamovalo skoraj enomesečno bivanje v priporu, saj je bil osumljen več kaznivih dejanj v povezavi z javnimi razpisi, delovanjem Nogometnega kluba Koper in poslovanjem svojih podjetij. Sam je za preiskave okrivil "udbomafijo", poimensko pa nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, nekdanjega direktorja komisije Marka Pogorevca in ljudi iz kroga Draga Kosa, nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Ko je leta 2006 svojo oblast v Kopru le še utrdil, je omrežje njegovih ljudi, med katerimi sta bila recimo odvetnik Franci Matoz in hišni gradbinec občine Ante Guberac, dokončno zavladalo mestu. To je v zadnjem desetletju precej spremenilo njegovo zunanjo podobo. Popovičev uspeh na Obali temelji tudi na tem, da je Koper po dolgoletni vladavini SD v investicijskem smislu prebudil iz zimskega sna.

A Popoviču je šlo precej slabše pri izvozu "revolucije" v druge občine Obale in na nacionalno raven. V Piranu je trčil ob interese družine Hot, v Ljubljani pa se je prebil le v državni svet.

Ves čas je sklepal in razdiral nenačelna zavezništva s predsedniki vlad. Nazadnje z Mirom Cerarjem, ki ga je podprl pri referendumu o zakonu o drugem tiru. Na politično-gospodarski sceni se ugiba, ali bo ta manever unovčil pri odločanju o novem šefu Luke Koper. Na tem položaju želi Popovič ponovno videti Gašparja Gašparja Mišiča, svojega najtesnejšega sodelavca.

Tudi leta njegove retorike, s katero se loteva vseh tistih, ki mu niso všeč ali za katere presodi, da ga ogrožajo, niso obrusila. Ravno nasprotno, le da se v današnji eri, ko je osebno zmerjanje tudi v nacionalni politiki postalo norma, dobro "zliva z okolico".


Afere:

  • Na Popoviča se ves čas njegovega županovanja lepijo afere in sumi kaznivih dejanj.
  • Že leta 2002, ko je bil izvoljen za župana, so kriminalisti prečesali njegova podjetja, ki so upravljala več gostinskih lokalov. Ovadili so ga za več kaznivih dejanj, saj naj bi utajil več kot milijon evrov davkov in prispevkov. Po dolgotrajnem sojenju, obsodilnih in nato razveljavljenih sodbah je leta 2015 kazenski pregon zastaral.
  • Pod drobnogledom se je znašel tudi zaradi domnevnih dogovorov pod mizo.
  • Leta 2014 je bil v zadevi Serming zaradi zlorabe položaja obsojen na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije. Prodaja občinskih zemljišč v Srminu naj bi bila namreč vnaprej dogovorjena. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje.
  • V istem letu so kriminalisti ovadili Popoviča zaradi sporne prodaje nekdanje restavracije Carpaccio pub v Kopru podjetju v lasti njegove mame Solze Popovič.
  • Proti Popoviču je na sodišču potekalo tudi več postopkov zaradi razžalitev, na primer koprske tožilke Janje Hvala in ljubljanske odvetnice Nine Zidar Klemenčič.
  • V javnosti so odmevala tudi njegova draga potovanja, na primer v Miami, ZDA in na Kitajsko, kjer je občina za njegovo bivanje v petzvezdičnih hotelih plačevala po več kot 500 evrov na noč.

Izjave:

"Danes se lahko ponoči sprehajate po Kopru z ženo ali hčerjo in greste povsod, pa se vam ne bo nič zgodilo. Možnosti so v milijoninkah. Kot podjetnik sem doživel poskus izsiljevanja v diskoteki, ampak smo ga s policijo pravočasno zatrli. Nikoli nisem plačal varščine. V Portorožu so že plačevali, sam sem se temu uprl."

(Playboy, 2004)
"Nisem kralj, car, nič nisem. Imam pa štiri leta funkcijo in moč, kar je prav, saj drugače ne moreš delati. To ni absolutizem, če bom najpozneje čez tri leta spet klican na odgovornost, na preverjanje na volitvah."

(Delo, julij 2011)
"Naš premierski talent Borut Pahor je striktno varčeval, namesto da bi v času krize zagnal nujne infrastrukturne investicije s strani države, kot so ceste, železnice, mostovi … To bi nas po krizi postavilo na 'pole position' za nadaljnji gospodarski razvoj po splošni globalni finančno-gospodarski krizi, namesto tega smo zaradi nevednosti in gospodarsko neuke vlade uničili Primorje, SCT, Vegrad, Kraški zidar …"

E-Koper (junij 2017)
 

Ne spreglejte