Sobota,
18. 6. 2011,
9.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dušan Zorko Agrokor Pivovarna Laško

Sobota, 18. 6. 2011, 9.57

7 let, 2 meseca

Zorko: Vedno znova se vračajo isti akterji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za delež Pivovarne Laško v Mercatorju je Agrokor dal najboljšo ponudbo, pa čeprav se kot kupec ni pojavil prvič, je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo pojasnil prvi mož pivovarne Dušan Zorko.

"Vedno znova se vračajo isti akterji," je dejal in dodal, da obstaja velika možnost, da bo Agrokor znova kandidiral ob paketni prodaji Mercatorja.

Zorko: S prodajo Mercatorja dajemo čudne signale svetu Po Zorkovem mnenju je za večji lastniški paket mogoče iztržiti več kot za manjši del, zato upa, da bo izkupiček za prodajo večinskega paketa Mercatorja višji.

"Mercator so v preteklosti prodajali že najmanj petkrat ali šestkrat. S tem dajemo čudne signale svetu in vlagateljem o prodajah premoženja in zaželenosti tujih investitorjev, vendar o prodaji premoženja vedno odloča lastnik," je dejal in dodal, da so v primeru pivovarne to banke, ki so njihove glavne lastnice in tudi glavne posojilodajalke.

Problem skupine Laško sicer je, da ima več kot 90 odstotkov vseh posojil v naložbah, ne pa v osnovni dejavnosti. Samo obe pivovarni za obresti mesečno plačujeta skupaj skoraj dva milijona evrov, zato se mora skupina, če želi nadaljevati svojo pot in se razvijati, po njegovi oceni razbremeniti dolgov.

Skupina Laško lahko obdrži Mercator in vrača posojila "To pa je mogoče le z odprodajo premoženja. Če ne bomo nečesa hitro naredili za sanacijo trenutnega stanja, bo tukaj, kjer sedimo danes, čez nekaj let muzej," je poudaril Zorko.

Dodal je, da projekcije, ki so jih naredili, kažejo, da lahko skupina Laško obdrži Mercator in vrača posojila, če ji banke omogočijo reprogram in moratorij na vračanje posojil ter lastniki na skupščini delničarjev potrdijo oblikovanje pogodbenega koncerna. Če bo od prodaje Mercatorja odvisno preživetje skupine, brez prodaje trgovca po njegovih pojasnilih ne bo šlo.

S prodajo Mercatorja bi Laško lahko iztržil slabih 200 milijonov evrov. Pri 420 milijonih evrov odprtih posojil bi skupina prepolovila svoj dolg in bi se lahko normalno razvijala naprej. "Danes me marsikateri bankir sprašuje, zakaj nismo Mercatorja prodali Agrokorju," je izpostavil Zorko, ki, kot pravi, s prvim možem Mercatorja redno komunicira.

"Uspešno Laško je lahko le ob uspešnem Unionu in obratno" Kdorkoli bo kupil Mercator, ga bo po njegovem prepričanju verjetno vključil v svoje nabavne verige in tam iskal nabavne sinergije. "Za nas je najbolj pomembno, da potrošnik išče naše izdelke na trgovskih policah," je dejal.

Zorko je zanikal, da je NLB zahtevala, da se na seznam premoženja za odprodajo uvrsti tudi Pivovarno Union. "Uspešno Laško je lahko le ob uspešnem Unionu in obratno," je ocenil in dodal, da tudi skupina Laško danes tehnološko ni sposobna prenesti proizvodnje blagovne znamke Laško v Union ali Uniona v Laško.

V zvezi s prodajo Fructala v Laškem še vedno čakajo, da zbrani interesenti resnost svojih ponudb podkrepijo z zavezujočimi ponudbami. Zanimanje za Delo je izkazalo veliko interesentov, vendar med njimi po Zorkovih pojasnilih ni bilo nobene resne ponudbe. Prodaja Dela bo odvisna tudi od prodaje Večera.

Reprogram posojil ni optimalna rešitev "Če nam Večera ne bo uspelo prodati, ga bomo morali izdvojiti iz Dela na neko tretjo družbo, da bomo znova lahko začeli prodajati Delo. In znova bo morda pivovarna deležna očitkov, da spet nekaj premetavamo in parkiramo. Vse te očitke zavračamo, mi le poskušamo reševati in sanirati skupino Laško," je dejal.

Zorko se zaveda, da samo reprogram posojil ni optimalna rešitev, skupina potrebuje reprogram z moratorijem, ob tem pa se mora razdolžiti, vendar s prodajo in ne razprodajo naložb. Razume tudi, da imajo banke vsaka svoje težave, toda tudi Laško je na šahovnici njihovih težav. Ob tem je spomnil na stečaj SCT: "Če pomislite, koliko težav bo za seboj potegnil ta stečaj, je Laško za banke še sladek problem."

Bankam so sicer predstavili različne predloge, od pet- do sedemletnega reprograma, moratorija itn. Odgovor bank je bil, da ne potrebujejo reprograma, ker lahko prodajo premoženje.

"Zdaj premoženja ne moremo prodati, reprogramov pa tudi ne moremo dobiti," je dejal in dodal, da je doslej pisno ponudbo za dokapitalizacijo Laškega oddala le Kapitalska družba. "Interes drugih lastnikov bomo videli na skupščini delničarjev," je še pojasnil Zorko.