Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
15.41

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Slovenske železnice sindikati stavka železnice

Četrtek, 31. 5. 2018, 15.41

5 let, 11 mesecev

Železničarji napovedali serijo opozorilnih stavk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Slovenske železnice | Foto STA

Foto: STA

V Sindikatu železničarjev Slovenije so za junij in julij v družbah SŽ Tovorni promet, SŽ Infrastruktura in SŽ Potniški promet napovedali vrsto opozorilnih stavk. Od vodstva Slovenskih železnic (SŽ) med drugim zahtevajo enakopravno obravnavo zaposlenih ne glede na sindikalno pripadnost. Slovenske železnice sporočajo, da se stavke ne bo udeležilo dve tretjini zaposlenih na SŽ.

Kot so sporočili iz Sindikata železničarjev Slovenije, ki ga vodi Franc Zupanc, bodo v družbi SŽ Tovorni promet premikači in vlakovodje stavkali 12. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Ljubljana Zalog – ranžirna, 19. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Koper – tovorna, 21. junija med 12. in 16. uro na lokaciji Maribor – Tezno, 26. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Hodoš in 28. junija med 7. in 11. uro na železniški postaji Celje – Čret.

V družbi SŽ Infrastruktura bodo prometniki stavkali 14. junija med 17. in 21. uro. V SŽ Potniški promet bodo sprevodniki in vodje vlaka stavkali 3. julija med 9. in 13. uro.

Dve tretjini jih ne bo stavkalo

Devet sindikatov, ki predstavlja več kot dve tretjini zaposlenih v sistemu Slovenskih železnic (SŽ), se je distanciralo od navedb Sindikata železničarjev Slovenije, ki je danes med drugim napovedal serijo stavk. Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, so se sami s poslovodstvom SŽ uskladili o spremembah kolektivne pogodbe.

Silvo Berdajs
Novice Kako Silvo Berdajs grozi ljudem na SŽ: "Sf...l te bom kot psa!" #posnetek

Sindikat v bran Antonu Škrajnarju in Francu Zupancu

Med stavkovnimi zahtevami je, da poslovodstvo Slovenskih železnic (SŽ) prekliče opozorilo članu sindikata in sveta delavcev SŽ Potniški promet Antonu Škrajnarju, ki je bil pred časom tarča groženj sindikalista Silva Berdajsa, in da odpravi sklepe v zvezi s kršenjem sindikalne imunitete proti Francu Zupancu, ki so mu po navedbah sindikata ta teden suspendirali pogodbo o zaposlitvi in mu odredili čakanje na delo od doma.

Sindikat zahteva, da poslovodstvo SŽ prepreči šikaniranje in grožnje članom sindikata nekaterih članov vodstva SŽ in sindikatov, da odpravi kršitve glede odmora med delom, letnih dopustov in nadurnega dela, da takoj pristopi k aktivnostim za zagotovitev zadostnega števila delavcev v skupini in da pristopi k uresničitvi načrta kadra za 2018.

Sindikat železničarjev zahteva tudi izvajanje kongresnih zahtev, ki jih je že aprila sprejel sindikat železničarjev in jih poslal poslovodstvu. Kljub drugačnim obljubam generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa po njihovih besedah ni bilo niti sestanka niti usklajevanj.

Slavko Kmetič
Novice Obračun na železnicah: Silvo Berdajs zaradi izjav na Siol.net nad sindikalnega "očeta"

Zahtevajo tudi zvišanje izhodiščne plače za deset odstotkov

Poslovodstvo SŽ naj tako takoj uveljavi tudi vse dogovore, ki so bili že novembra lani usklajeni s poslovodstvi odvisnih družb, prav tako pa naj dokončno in v celoti uresniči lani decembra usklajen dogovor s sindikatom železničarjev, poudarjajo v sindikatu.

Od poslovodstva SŽ zahteva tudi, da vsem socialnim partnerjem brez izjem omogoča enakopravno obravnavo in enake pogoje za delo, tako na področju sindikalnega dela kot z naslova soupravljanja.

Poslovodstvo tudi pozivajo, naj skupaj z drugimi reprezentativnimi sindikati med drugim zagotovijo zvišanje izhodiščne plače za deset odstotkov, da začnejo s spremembami plačnega sistema, izplačajo nagrade vsem zaposlenim ob dnevu železničarjev 2. junija v višini povprečne plače, izplačajo regres v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije, in takoj izplačajo odškodnine za neizkoriščen del letnega dopusta za 2016.

Pozivajo tudi, da poslovodstvo zagotovi izplačilo 12 plač odpravnine ob upokojitvi, izplača posebno izplačilo delavcem, ki skupaj z beneficirano dobo dopolnijo 40 let delovne dobe v skupini SŽ, in izplačilo božičnice v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije.

Slavko Kmetič
Novice Oče železničarske stavke o Silvu Berdajsu: To je izrojeni sindikalizem

Vodstvo pozvali, naj imenuje pogajalsko skupino

Sindikat železničarjev je vodstvo SŽ pozval, da imenuje pogajalsko skupino in da se uskladijo glede termina za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah. Želijo si namreč, da stavke na koncu ne bi bilo. "Stavka je poraz za obe strani in v stavkovnem odboru bomo storili vse, da v tem nastalem sporu zmaga moč argumentov, in ne argument moči," so zapisali.

Med stavko bo zagotovljeno opravljanje železniškega prometa v obsegu, kot je določen v zakonu o železniškem prometu in v dogovoru o opravljanju železniškega prometa med stavko, zagotavljajo v sindikatu, ki je med osmimi reprezentativnimi sindikati na SŽ po številu članov – teh naj bi bilo več kot dva tisoč – daleč največji.

Albert Pavlič
Novice Slovenske železnice: Sindikati dvomijo o Pavličevem odstopu

Sindikat železničarjev je od marca letos vodil Albert Pavlič, ki je po sporu z nekdanjim nadzornikom in predsednikom sveta delavcev na SŽ Silvom Berdajsom odstopil s funkcije delavskega direktorja. Mesec pozneje je zaradi sindikalnega spora odstopil tudi z mesta predsednika sindikata.

Pavlič je sicer tudi v stavkovnem odboru sindikata, v katerem so poleg Zupanca še Benjamin Ornik, Robert Medved in starosta železničarskega sindikalizma Slavko Kmetič.

SŽ: Stavkovne zahteve sindikata železničarjev neupravičene in škodljive

Opozorilna stavka, ki jo napoveduje Sindikat železničarjev Slovenije, ne bo bistveno vplivala na prevoz tovora in potnikov, zagotavljajo na Slovenskih železnicah. Stavkovne zahteve vidijo kot neupravičene in škodljive.

Ne spreglejte