Četrtek,
1. 3. 2018,
17.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

TEŠ 6 Uroš Rotnik NepoTEŠeni Primož Cirman

Četrtek, 1. 3. 2018, 17.03

6 let, 1 mesec

Odlomki iz knjige Nepotešeni, 3. del

"Zdelo se je, da je Rotnik idealen kandidat za ta položaj" #Teš6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87
Uroš Rotnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po duši je bil "termaš", z elektrarno pa je bil tesno povezan vse življenje. V Tešu si je želel delati že, ko je bil star štiri leta. Kot mlad inženir se je v njem zaposlil leta 1992, ko se je ob koncu študija v Ljubljani vrnil v dolino.

V prihodnjih tednih bomo na Siol.net objavljali odlomke iz knjige nepoTEŠeni novinarja Siol.net Primoža Cirmana, ki razkriva zakulisno dogajanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V knjigi avtor razkriva, da ni šlo za nepovezana naključja, temveč je bilo vse skupaj od vsega začetka vodeno zelo premišljeno.

Okrog leta 2002, ko je Janez Drnovšek vodenje vlade prepustil Antonu Ropu, se je v slovenskih državnih podjetjih zamenjala generacija na vodilnih mestih. Starejši direktorji so svoje položaje začeli prepuščati mlajšim naslednikom. Nekateri so to počeli bolj, drugi manj prostovoljno.

Šlo je za kadrovsko doktrino, ki so jo spodbujali v vrhu LDS. Tam je vse kadrovske vajeti v rokah držal Gregor Golobič, dolgoletni generalni sekretar stranke in Drnovškov zaupnik. Bil je alfa in omega LDS-ove kadrovske politike, ki je odločal o usodah in karierah direktorjev.

Idealen kandidat pride na vrh Teša

Zamenjava se je zgodila tudi na vrhu obeh energetskih družb iz Šaleške doline. V Premogovniku Velenje je Franca Žerdina leta 2002 zamenjal Evgen Dervarič, direktor področja razvoja v rudniku.

Na čelo Teša pa je aprila 2003 namesto Vrtačnika, ki je elektrarno vodil od leta 1985, prišel tedaj komaj 35-letni magister strojništva iz Florjana pri Šoštanju. Začela se je direktorska kariera Uroša Rotnika, ki se je v naslednjih letih podpisal pod projekt Teš 6.

Zdelo se je, da je Rotnik idealen kandidat za ta položaj. Če je bil Vrtačnik obremenjen s preiskavo kriminalistov, ki so konec leta 2001 v Tešu iskali dokaze za sume domnevno spornih poslov z nekaterimi izvajalci del v elektrarni, je bil Rotnik vodja mlade ekipe inženirjev, ki je že pred tem počasi prevzemala vajeti v Tešu.

Njegovo življenje je tako ali drugače zaznamovala elektrarna

Po duši je bil "termaš", z elektrarno pa je bil tesno povezan vse življenje. V Tešu si je želel delati že, ko je bil star štiri leta. Kot mlad inženir se je v njem zaposlil leta 1992, ko se je ob koncu študija v Ljubljani vrnil v dolino.

Njegovo življenje je že od samega rojstva tako ali drugače zaznamovala elektrarna. Družinska hiša Rotnikovih je bila ena od prvih "žrtev" rudnika v Velenju, zaradi katerega se je pomemben del doline začel ugrezati.

Vas Družmirje, kjer je prva otroška leta živel Rotnik, danes prekriva jezero. Pozneje je Rotnik znal povedati, da je lahko šel iz svoje sobe kar skozi razpoko, ki je nastala v steni zaradi pogrezanja zemlje.

Teš | Foto:

Človek ljudstva, "naš fant" iz doline

Čeprav je v poznejših letih pridobil bogastvo, o katerem številni rudarji ali delavci elektrarne nikoli niso mogli niti sanjati, je veljal za človeka iz ljudstva – za "našega fanta" iz doline. To je vedno znova izdajal njegov izraziti šaleški naglas, ki ga Rotnik niti v uradnih pogovorih nikoli ni skušal skrivati.

Kot sogovornik je na prvi pogled deloval prepričljivo in nenevarno, celo simpatično in na trenutke toplo. Rad je bil v družbi, po oceni nekaterih je imel tudi dober smisel za humor. Kot nekdanji športnik, rokometaš (igral je na položaju levega zunanjega), ki je postal strokovnjak za termoenergetiko, je deloval kot najboljše, kar premore dolina.

Za deškim obrazom se je skrival preračunljivec

V poznejših letih so prišle na plano tudi nekatere druge, manj vidne Rotnikove lastnosti. Za deškim obrazom se je skrival velik preračunljivec, pogosto brezkompromisen in z megalomanskimi ambicijami. Na poti do cilja nikoli ni izbiral sredstev, kar je vedno znova dokazoval.

Bil je sposoben zavajati s podatki, sprevračati pozornost na "zunanje sovražnike", med katere je uvrščal vse, ki se niso strinjali z vodenjem projekta Teš 6, agitirati delavce, ki so leta 2010 z blokado vhodov v elektrarno skušali preprečiti njegovo zamenjavo, in se do onemoglosti izogibati različnim očitkom.

To je bilo najbolj opazno pri poznejšem pojasnjevanju obsega in izvora premoženja.

Idealen voznik za buldožerja po imenu Teš 6

Kot tak je bil Rotnik idealen za voznika buldožerja, imenovanega Teš 6. Medtem ko si je v elektrarni in dolini gradil kult osebnosti, je v Ljubljani trkal na nešteto vrat, "kupoval" podporo projektu in pritiskal na ljudi, ki bi mu po hierarhiji morali biti nadrejeni.

Te Rotnikove sposobnosti in lastnosti je relativno hitro prepoznal tudi človek, ki mu je odločilno pomagal na vrh Teša. Kadrovski boter, brez katerega se v energetiki Šaleške doline ni moglo zgoditi nič. Vplivnež, ki je že konec 90. let govoril o veliki prihodnosti, ki da čaka "mladega doktorja, šolanega v Ljubljani".

Naslednji odlomek iz knjige bomo objavili prihodnji četrtek.


Preberite še:

1. del: -> Velika korupcijska zgodba: sporna nakazila v Alstomu so bila del sistema
2. del: -> "Obroč se je počasi začel zoževati" #Teš6


Knjigo novinarja Primoža Cirmana nepoTEŠeni (Ciceron, 2017) lahko naročite na www.ciceron.si, na e-naslovu zalozba@ciceron.si ali po telefonu 031 343 837. Knjiga ima 390 strani, cena je 29,90 evra.