Tomaž Modic

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
8.39

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

10

Natisni članek

Gorenje Velenje Franjo Bobinac Hisense

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 8.39

5 let, 1 mesec

Zaradi čiščenja bilanc in prevzema stomilijonska izguba

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

10

Gorenje Velenje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Kitajski Hisense po čiščenju bilanc za velenjskega proizvajalca bele tehnike napoveduje svetlo prihodnost. Največ si v Gorenju obetajo od nove tovarne televizorjev in povečanja proizvodnje pomivalnih strojev, kar bo prineslo številne nove zaposlitve.

Skupina Gorenje je danes objavila poslovne rezultate za minulo leto. Po tistem, ko jo je prevzela kitajska korporacija Hisense, je ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,7 odstotka manj kot v letu 2017. Zaradi prestrukturiranja pa je ustvarila nekaj več kot 111 milijonov evrov izgube.

"Minulo leto je bilo za Skupino Gorenje prelomno, saj smo dobili novega lastnika. Strateški proces se je odvil hitro in učinkovito, ob njegovem zaključku pa so bili zadovoljni tako delničarji kot drugi deležniki. Vendar pa so se v vmesnem času negotovosti, najprej glede izida strateškega procesa in nato glede prihodnje vloge Gorenja v veliki družini Hisense, odrazile v zadržanem odnosu naših partnerjev, kupcev in dobaviteljev," so pojasnili v Gorenju.

Gorenje
Novice Kaj Kitajci nameravajo z Gorenjem

Za ohranitev stabilnih tržnih deležev na vseh ključnih trgih so bili primorani v večja komercialna vlaganja za ohranitev pozicioniranja in prisotnosti v distribucijskih kanalih ter partnerjem zagotoviti dodatne spodbude, kar je izrazito negativno vplivalo na poslovanje skupine Gorenje v lanskem letu. Podobno je bilo pri nabavi materiala in komponent.

V prvi polovici leta je poslovanje potekalo v skladu z načrtovano dinamiko, v drugem polletju pa je nanj zelo neugodno vplivala negotovost partnerjev glede razpleta strateškega procesa, zato se je tudi precej poslabšalo. "Največji padec smo zabeležili pri industrijskih poslih, saj so kupci postali zelo previdni pri sklepanju poslov z Gorenjem. Brez padca teh poslov bi v osnovni dejavnosti dosegli rast prihodkov v primerjavi z lanskoletnimi," so še pojasnili v Gorenju.

Večino prihodkov ali 91 odstotkov so ustvarili v osnovni dejavnosti gospodinjskih aparatov. Rast so dosegli predvsem na trgih vzhodne Evrope, to je na Madžarskem, v Ukrajini, Bolgariji in na Češkem ter na trgih, kjer prodajajo izdelke blagovne znamke Asko. Manj prihodkov je skupina Gorenje ustvarila v zahodni Evropi, kjer je občutila vpliv močne konkurence.

Ob tem so lani ustvarili izgubo, ki je v veliki večini posledica enkratnih in izrednih vplivov zaradi integracije Gorenja v skupino Hisense. Franjo Bobinac, ki je jeseni prevzel mesto podpredsednika za globalni marketing na ravni Hisense International, je že na začetku meseca povedal, da z rezultati niso zadovoljni, "da pa so po svoje razumljivi". Celotno leto je bilo tranzicijsko, zaradi iskanja stratega pa so imeli tudi velika nihanja tako na prodajnih kot na nabavnih trgih.

"Vse, kar delamo, bo prineslo še več proizvodnje na tej lokaciji," je povedal Bobinac.

Gorenje
Novice Gorenju uspel veliki met

Nova tovarna televizorjev v Velenju

Novi lastniki so napovedali nadaljnji razvoj družbe in blagovnih znamk, v prihodnjih dveh letih pa bodo izpeljali tudi dve večji naložbi.

Prva je ponovna vzpostavitev proizvodnje televizijskih sprejemnikov v Velenju. Tovarno naj bi odprli konec leta 2020, z več deset milijonov evrov vredno investicijo pa naj bi delo do leta 2023 dobilo tisoč ljudi. Izdelali naj bi štiri milijone televizorjev letno, namenjenih pretežno za evropski trg.

Hisense | Foto: Reuters Foto: Reuters

Širitev proizvodnje načrtujejo tudi v Srbiji, kjer v obstoječi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov v Valjevu dela 1.500 zaposlenih, lani pa so izdelali 672 tisoč aparatov. Prihodnje leto nameravajo tam zgraditi novo proizvodno halo za hladilno tehniko, kar pomeni tisoč novih zaposlitev in že v prvi fazi povečanje zmogljivosti za dodatnih 750 tisoč aparatov letno.

Obrat v Valjevu bo s širitvijo postal središče za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi, so napovedali v Gorenju in dodali, da bodo v Velenju namesto preseljene zadnje linije vgradnih hladilnikov postavili proizvodno linijo v programu pomivalnih strojev.

Konec lanskega leta je skupina Gorenje zaposlovala 11.084 delavcev, od tega 6.667 v Sloveniji.

Gorenje
Novice Novi lastnik Gorenja izbran, cena vrtoglava, kmalu prevzem

Nižji stroški financiranja

Ob koncu lanskega leta so izpeljali tudi pomembno refinanciranje skupine. Povprečna obrestna marža bo tako letos za približno četrtino nižja od marže v letu 2018, kar bo pomembno vplivalo na dobičkonosnost skupine.

V okviru refinanciranja je Hisense zagotovil Skupini Gorenje finančno podporo v višini več kot 100 milijonov evrov in ji s tem zagotovil ustrezno dolgoročno finančno stabilnost in solventnost.

Načrti za letos

V letošnjem letu načrtujejo rast prodaje in predvsem vstop na nova tržišča zunaj Evrope. Poudarek bo na:

  • krepitvi tržnih deležev na območju vzhodne Evrope in intenzivnejšem vstopu na nova tržišča,

  • učinkovitejšem upravljanju nabavne verige,

  • dodatnem izboljšanju izdelčnega nabora in konkurenčnosti,

  • uvedbi nove kolekcije izdelkov Gorenje Life Collection,

  • uvedbi novih modelov sesalnikov G∙Force.