Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 2. 2014,
11.58

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Talum les industrija

Nedelja, 16. 2. 2014, 11.58

5 let, 1 mesec

V Talumu resno načrtujejo vstop v lesno branžo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kidričevski proizvajalec aluminija Talum se je odločil za vstop v lesno branžo. Kupce bi iskali predvsem med gradbeniki in proizvajalci montažnih hiš.

Projekt proizvodnje lesnih lepljencev preko Elesa, še vedno večinsko državnega podjetja, je bil uvrščen med investicijske priložnosti, ki jih je vlada nedavno predstavljala na investicijskih konferencah v Duesseldorfu, Parizu, Milanu, Moskvi in Carigradu.

Talum povezuje več proizvodnih in storitvenih podjetij, njihova osnovna dejavnost pa je tesno povezana s proizvodnjo in predelavo primarnega in sekundarnega aluminija. Njihova strategija prestrukturiranja, ki jo izvajajo od leta 2012, pa temelji na inovativnem razvoju obstoječega nabora proizvodov in storitev, pojasnjujejo v podjetju.

Razpolagajo z relativno veliko industrijsko cono Podjetje v Kidričevem razpolaga z relativno veliko industrijsko cono, ki je zaradi vzpostavljene infrastrukture in odlične lokacije, potencialno primerna tudi za ostale industrijske dejavnosti. Talum v te dejavnosti nima namena vstopati kot pomemben investitor, lahko pa s stvarnim vložkom in podporo lastnih strokovnih služb bistveno zniža tveganja za potencialne investitorje.

Kot je povedal vodja strateškega razvoja v Talumu Avgust Šibila, bi lahko ena od takih dejavnosti bila tudi industrijska proizvodnja lesnih lepljencev za gradnjo lesnih konstrukcij in objektov, kupce pa bi iskali predvsem med gradbeniki in proizvajalci montažnih hiš.

"Trenutni delež porabe lepljenega lesa v Sloveniji in nekdanjih jugoslovanskih republikah znaša okoli pet odstotkov, medtem ko na primer v Nemčiji ta delež dosega okoli četrtine. Pobuda za projekt je k nam prišla s strani slovenske lesne stroke, ki ji ni vseeno, da lesna panoga kljub izrednemu surovinskemu potencialu ne najde primernega poslovnega modela za ponovno uspešnost in rast," je dejal Šibila.

Projekt naj bi bil zanimiv investitorjem Na osnovi preliminarnih študij v Kidričevem ocenjujejo, da je projekt za družbo potencialno zanimiv, zato so v sodelovanju s stroko izdelali poslovni načrt, s katerim nagovarjajo potencialne investitorje doma in po svetu.

Projekt je bil po besedah Šibile na investicijskih konferencah deležen precejšnjega zanimanja, vzpostavljenih je bilo nekaj konkretnih stikov in poizvedovanj. Za dva potencialna investitorja ta trenutek pripravljajo dodatne analize in ocene.

Ne spreglejte