Petek,
22. 11. 2013,
19.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Čufer SDH Kad

Petek, 22. 11. 2013, 19.24

7 let, 2 meseca

V koaliciji (vsi) z zadnjimi rešitvami o SDH še niso zadovoljni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za finance Uroš Čufer je v zvezi s predlogom sprememb zakona o SDH dosegel pomembno zbližanje s socialnimi partnerji, manj pa je uspešen pri koalicijskem usklajevanju.

V DeSUS z opredelitvijo samostojnosti Kapitalske družbe (Kad) še niso zadovoljni, zato so že pripravili pripombe, previdni so tudi v SD. Koalicijske stranke so prejele zadnji predlog sprememb zakona o SDH, ki pa menda še ne vključuje vseh rešitev, dogovorjenih na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Kot so pojasnili v DeSUS, je zadnji predlog, četudi vključuje ohranitev samostojnosti Kapitalske družbe (Kad), še vedno neustrezen. Pravega jamstva, da bo Kad res samostojna pravna oseba, naj namreč ne bi bilo, bojijo se tudi, da bi postal "prazna lupina".

Erjavec: Zagovarjamo rešitve, ki so zapisane v obstoječem veljavnem zakonu o SDH "Zagovarjamo rešitve, ki so zapisane v obstoječem veljavnem zakonu o SDH, in sicer ureditev Kada, kot je določena v 26., 27 členu. Ta ureditev zagotavlja dejansko pravno samostojnost Kada in daje zagotovilo, da bo del kupnin od prodaje državnega premoženja namenjen za stabilnost pokojninske blagajne," je poudaril prvak stranke Karl Erjavec.

V DeSUS so zato na ministrstvo za finance že poslali svoje pripombe. V SD se bodo medtem o zadnjih rešitvah izrekli šele, "ko bo pripravljeno izčiščeno besedilo zakona, ki bo vsebovalo vse dosedanje dogovore vlade z vsemi deležniki". Tudi oni se sicer zavzemajo za ohranitev stabilnosti financiranja pokojninske blagajne, ki bo zagotovljena z ohranitvijo Kada kot samostojne pravne osebe, je spomnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

"Menimo, da mora zakon vsebovati tudi ustrezna določila o odgovornosti holdinga do državnega zbora in pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami. Le na podlagi meril strategije bo omogočeno transparentno odločanje o prodaji naložb oz. odločanje, ki ne bo povzročilo trajnih in nepopravljivih posledic," je še poudaril Han. Koalicija bo o holdingu znova razpravljala na ponedeljkovem kolegiju, na seji vlade pa naj bi bil predlog zakona v četrtek.

Opozicija skopa s komentarji glede SDH Predstavniki opozicijskih strank, ki so se sestali z ministrom Čuferjem na temo sprememb zakona o SDH, so bili skopi s komentarji glede zakonskega predloga. V SDS pravijo, da je predlog "neobičajen" in da ga ne podpirajo, v SLS pa pogrešajo strategijo z upravljanjem s podjetji. "Minister za finance je na sestanku predstavil neobičajen predlog, ki ga v poslanski skupini SDS ne podpiramo," so po sestanku povedali v poslanski skupini SDS.

NSi bo o vsebini pogovora z ministrom razpravljala na seji poslanske skupine. Dotlej predloga zakona ne želijo komentirati, bodo pa svoje pripombe strnili v dopolnila, ko bo zakon vložen v parlamentarni postopek, so pojasnili v tej stranki.

Bogovič: Izgubili smo leto, dogovorili pa se nismo nič V SLS pa ocenjujejo, da bo moral minister Čufer predlog zakona še dodatno dodelati. Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da se zdaj sicer preveč pogovarjamo samo o zakonu, medtem ko sploh ni nič narejenega na strategiji za upravljanju s podjetji. "Izgubili smo leto, dogovorili pa se nismo nič", pravi Bogovič.

Ob tem je poudaril, da se predlog zakona dnevno spreminja, kar ni dobro. Sam predlog zakona ima odstopanja pri prenosu premoženja in upravljanja, nejasno je, kdo bo plačeval stroške, težave pa vidijo tudi pri imenovanju nadzornikov. Kljub temu pa se bodo v SLS z ministrom o predlogu zakona SDH še pogovarjali, zdaj pričakujejo končni predlog, je dejal.