Četrtek,
11. 7. 2024,
10.17

Osveženo pred

5 dni, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Slovenija gospodarska rast UniCredit

Četrtek, 11. 7. 2024, 10.17

5 dni, 2 uri

Unicredit Sloveniji za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
Ljubljana | Analitiki Unicredita sicer še naprej menijo, da je Slovenija glede financiranja proračuna v dobrem položaju. Pokrila je 45 odstotkov vseh svojih potreb po zadolževanju. | Foto Guliverimage

Analitiki Unicredita sicer še naprej menijo, da je Slovenija glede financiranja proračuna v dobrem položaju. Pokrila je 45 odstotkov vseh svojih potreb po zadolževanju.

Foto: Guliverimage

Italijanska bančna skupina Unicredit v najnovejšem poročilu o gospodarskih obetih za srednjo in vzhodno Evropo Sloveniji za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast, v 2025 pa 2,6-odstotno. Inflacija naj bi ob koncu leta znašala tri odstotke.

Skupina, ki je močno prisotna v srednji in vzhodni Evropi, tudi v Sloveniji, redno analizira obete za regijo svojega delovanja. V najnovejši napovedi za območje, ki vključuje tudi države Zahodnega Balkana in Turčijo, letos napoveduje okoli 2,7-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa naj bi se rast okrepila na 2,9 odstotka.

Rast na Zahodnem Balkanu in v Turčiji

Zahodni Balkan naj bi letos beležil okoli triodstotno rast, Turčija pa letos 3,6-odstotno in prihodnje leto 3,3-odstotno rast. Rusko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za tri odstotke, prihodnje leto pa za 1,6 odstotka. Rast bo po oceni Unicredita poganjala predvsem zasebna poraba.

Črni oblaki
Novice Nad Slovenijo se zgrinjajo črni oblaki

Za Slovenijo analitiki bančne skupine napovedujejo krepitev gospodarske dejavnosti v tem letu za 2,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi rast pospešila na 2,6 odstotka. Tudi v Sloveniji bo rast spodbujala predvsem zasebna poraba, pa tudi večja državna poraba.

Inflacija do konca leta na treh odstotkih?

Rast naložb bo po oceni Unicreditovih analitikov po skoku v lanskem letu letos skromnejša, medtem ko bo neto izvoz verjetno zaviral rast. V letu 2025 pričakujejo nadaljnjo rast potrošnje, okrepitev investicij, prispevek neto izvoza k rasti pa bo večji kot letos.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Slovenski BDP skoraj šestkrat tolikšen kot ob osamosvojitvi

Pričakujejo, da se bo inflacija do konca letošnjega leta zvišala na tri odstotke, okoli te ravni pa naj bi se gibala tudi prihodnje leto. Rast pripisujejo učinku osnove, ko gre za cene energije. Tveganja pri inflaciji po oceni Unicredita predstavlja predvsem rast cen storitev.

Slovenija bo imela verjetno letos po oceni Unicredita enega najnižjih javnofinančnih primanjkljajev v regiji, in sicer naj bi znašal tri odstotke BDP, a kljub temu analitiki izpostavljajo, da je treba biti na javnofinančna gibanja pozoren. Analitiki Unicredita sicer še naprej menijo, da je Slovenija glede financiranja proračuna v dobrem položaju. Pokrila je 45 odstotkov vseh svojih potreb po zadolževanju.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Kje prežijo nevarnosti za slovensko ekonomijo?
Robert Golob
Novice Banka Slovenije: Kaže na močnejšo krepitev gospodarske dejavnosti v drugem četrtletju
Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije zvišala napoved gospodarske rasti
IMF
Novice Poročilo IMF izpostavlja izboljšanje finančnih obetov po svetu
IMF
Novice IMF Sloveniji napoveduje dvoodstotno rast BDP