Torek,
12. 2. 2019,
8.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Fakulteta Alma Mater Europaea

Natisni članek

plača učenje znanje študij advertorial

Torek, 12. 2. 2019, 8.13

2 meseca, 2 tedna

To so nekateri izmed najbolj iskanih poklicev ta hip

Vsebino omogoča Fakulteta Alma Mater Europaea

V Sloveniji je trenutno največje povpraševanje po visoko izobraženih kadrih, ki praviloma obetajo tudi višji prihodek. Ste vedeli, da lahko s pravo izbiro študija, prejemate tudi do 71 odstotkov višje plače? Katere so tiste najbolj perspektivne smeri v tem hipu in kakšno je razmerje med višino plače ter pridobljeno izobrazbo odgovarjamo v naslednjem prispevku.

Alma Mater | Foto:

Kako pomembna je danes izobrazba, kažejo podatki Statističnega urada, saj je najnižja brezposelnost ravno med posamezniki z višjo stopnjo izobrazbe. Največji delež brezposelnosti je namreč med tistimi, ki nimajo izobrazbe ali imajo končano zgolj osnovno šolo (29,4 %), z višanjem izobrazbe pa se možnosti za zaposlitev povišujejo – delež brezposelnih z višjo ali visoko izobrazbo je namreč samo 6,1 odstotka.

Višja izobrazba, višje plačilo

Ne samo zaposljivost, z izobrazbo narašča tudi višina mesečnega dohodka. Visoko izobraženi imajo po statističnih podatkih za 71,1 odstotka višjo povprečno plačo od manj izobraženih.

Da to drži, tako doma kot v tujini, pa pričajo tudi podatki OECD. Zaposleni z višješolsko izobrazbo na Švedskem zasluži za petino več od delavca s srednješolsko izobrazbo. V Braziliji, Čilu in Mehiki je njegova plača več kot še enkrat višja. V Sloveniji pa se z diplomo da zaslužiti za tri četrtine višjo plačo, kažejo podatki OECD.

V Sloveniji se z diplomo da zaslužiti za tri četrtine višjo plačo, kažejo podatki OECD. Pri nas je terciarno izobrazbo sicer pridobila slaba tretjina odraslih med 25. in 64. letom starosti, srednješolsko izobrazbo pa ima dobra polovica odraslih.

plače infografika | Foto:

Na trgu dela iskani in dobro plačani

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje (ZRZS) je lani naraslo število razpisanih mest za službe za diplomante zdravstvene nege, fizioterapije, managementa, plesa in dramske umetnosti, arhivistike ter informacijske tehnologije. "Leta 2018 smo razpisali 1691 prostih delovnih mest s področja zdravstvene nege in oskrbe, kjer je zahtevana 1. stopnja visokošolske izobrazbe," so pojasnili na ZRSZ. Za fizioterapevte je bilo razpisanih 351 prostih delovnih mest, za diplomante managementa 81 mest. Povpraševanje po tem kadru še vedno narašča tudi v letu 2019.

Katero fakulteto izbrati?

Ko se odločamo za študij in primerno fakulteto, moramo imeti v mislih predvsem dvoje: študijski program, ki je v stalnem stiku s prakso, in fakulteto, ki vam zagotavlja iskan in zaposljiv poklic.

Vse to omogoča sodobno oblikovana fakulteta Alma Mater Europaea s sedeži v Mariboru, Murski Soboti, Kopru in po novem tudi na novi lokaciji v Ljubljani na Neubergerjevi 31, kjer bodo od novega študijskega leta potekala vsa predavanja na programu fizioterapije (ta so do zdaj izvajali le v Mariboru in Kopru).

Alma Mater Europaea – ECM ponuja študijske programe na vseh treh stopnjah za zaposljive police. Prednosti naših diplomantov so: zaposljivost, iskanost na trgu dela tako doma kot v tujini, družbena potreba, mednarodno priznana diploma. Programi na Alma Mater so inovativni, unikatni, predavatelji so strokovnjaki iz prakse, študenti so ves čas študija vključeni v praktično delo, vsa predavanja pa se tudi snemajo.

Alma Mater | Foto:

Študijski programi na Alma Mater na vseh treh stopnjah

Alma Mater ponuja študijske programe na vseh treh stopnjah. Na prvi bolonjski stopnji lahko študenti študirajo zdravstveno nego, socialno gerontologijo, management, fizioterapijo, arhivistiko, ples in humanistiko.

Podiplomske študije (2. in 3. stopnja) izvajajo na programih socialna gerontologija, evropske poslovne študije, arhivistika in dokumentologija, zdravstvene vede (smeri fizioterapija, integrativne zdravstvene vede, javno zdravje in zdravstvena nega), management poslovnih sistemov, humanistične znanosti, ekoremediacije, strateški komunikacijski management in projektni management.

Prav zdravstvene vede pa po podatkih Statističnega urada predstavljajo velik karierni potencial, tudi z vidika plačnih vrednosti. V zdravstvu imajo namreč visoko izobraženi kar 87,7 odstotka višjo povprečno plačo.

Avstrijske zdravstvene institucije zanima slovenski kader, pripravljeni so jih celo štipendirati

Da je pomanjkanje kadra resnično pereč problem, pa občuti tudi naša severna soseda Avstrija. Predstavniki bolnišnic in rehabilitacijskih centrov v Sloveniji tako iščejo primeren kader, ki bi ga zaposlili v svojih ustanovah.

Alma Mater je nedavno podpisala pismo o nameri z direktorjem fizioterapevtskega inštituta iz avstrijskega Deutschlandsberga, ki bo zaposlovala diplomante Alma Mater v Avstriji in jim celo štipendirala študij. "Z gospodom Geraldom Suppanom, ki je tudi predsednik združenja manjših bolnišnic in terapevtskih centrov na avstrijskem Štajerskem, smo se na nedavnem obisku dogovarjali tudi o možnosti štipendiranja študentov Alma Mater. Avstrijski partnerji so namreč pripravljeni štipendirati šolnino študentom Alma Mater, glede na potrebe manjših bolnišnic in rehabilitacijskih centrov, ter jih po zaključenem izobraževanju tudi zaposliti. Za podoben vzorec štipendiranja se dogovarjamo tudi na področju zdravstvene nege, saj tako v Avstriji kakor tudi pri nas čutijo pomanjkanje zdravstvenega kadra. Kot kaže, pa so se naši sosedje zavedeli, kakšen manko zdravstvenega kadra se lahko pojavi v prihodnosti predvsem pri manjših institucijah, in se odločili v lastni režiji vlagati v izobraževanje," je pojasnil dr. Goran Gumze, vodja mednarodne pisarne na Alma Mater.

Alma Mater | Foto:

Brezplačen tečaj nemščine za študente

Ker naraščajo želje študentov po iskanju službe v tujini in tudi potrebe po zdravstvenem kadru v nemško govorečem področju, na Alma Mater že tretje leto zapored organizirajo tečaj nemškega jezika v obsegu 60 ur, ki je usmerjen na splošno komunikacijo v zdravstvu ter praktično delo s pacienti.

Ali ste vedeli?

#Diplomirana medicinska sestra in fizioterapevt sta izredno iskana poklica tako v Sloveniji kot v drugih državah Evrope.

#Gerontologija se ukvarja z integracijo starejših v družbo – produktivno in aktivno staranje. Delež starostnikov se bo v prihodnjih 15 letih podvojil, zato bo poklic socialni gerontolog vedno bolj iskan.

#V Sloveniji primanjkuje tri tisoč primerno izobraženih arhivistov.

#Evropski projektni manager v tujini že velja za poklic prihodnosti.

Alma Mater | Foto:

Informativni dnevi pred vrati

Alma Mater Europaea – ECM vabi na informativne dneve, ki bodo v petek, 15. 2. 2019, ob 11. in 15. uri, ter v soboto, 16. 2. 2019, ob 10. uri.

Informativni dnevi, ki bodo tudi dnevi odprtih vrat, bodo potekali na vseh štirih lokacijah:

Z vami bodo dekani, predstojniki, učitelji in študentje, ki bodo predstavili vse svoje študijske programe ter vam razkazali prostore Alma Mater. Vljudno vabljeni, da se jim pridružite!