Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
6. 1. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

5

Natisni članek

prevzemi Dušan Korošec Aleksander Jančar Terme Dobrna

Petek, 6. 1. 2017, 12.40

6 let, 7 mesecev

Terme Dobrna v roke najbogatejšega Celjana

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

5

Terme Dobrna | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Celjski nepremičninski mogotec Aleksander Jančar in njegov odvetnik Dušan Korošec dokončujeta prevzem naravnega zdravilišča Terme Dobrna, ki na leto ustvari več kot sedem milijonov evrov prihodkov.

Podjetje Alea Inženiring, ki ga vodi Korošec, je danes javno objavilo namero za prevzem oziroma odkup vseh delnic zdravilišča. V kratkem bo moral razkriti, koliko bo moral plačati za Terme Dobrna in kje je dobil denar.

Korošec za komentar ni bil dosegljiv.

Korošec je uradno lastnik le slabe tretjine delnic Term Dobrna. Še enkrat toliko jih ima v lasti podjetje Sanatus, ki ga obvladuje Jančar, eden od najbogatejših Slovencev s hoteli po vsej državi.

Dušan Korošec in Aleksander Jančar sta se prevzema Term Dobrna po naših informacijah lotila skupaj. | Foto: Mediaspeed Dušan Korošec in Aleksander Jančar sta se prevzema Term Dobrna po naših informacijah lotila skupaj. Foto: Mediaspeed

Poceni do delnic

Jančar in Korošec, vplivna Celjana in tesna prijatelja, sta se prevzema Term Dobrna po naših informacijah lotila skupaj. Ne nazadnje sta pred časom sodelovala pri "sovražnem" prevzemu Hotela Štorman v Celju. Njegov prejšnji lastnik Zvone Štorman ga je v nenavadnih okoliščinah izgubil zaradi trimilijonskega dolga.

Jančar je prvi paket delnic Term Dobrna kupil spomladi 2014. Za 17 odstotkov lastništva je moral plačati le 414 tisoč evrov, cena pa je bila najnižja v zgodovini zdraviliške družbe. Kasneje mu je pomagala tudi Banka Celje, ki mu je prodala še 17 odstotkov delnic, ki so bile v stečajni masi cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena.

Ob tem velja opozoriti, da je imel Zvon Ena tedaj za skupno 38 odstotkov delnic Term Dobrna, na preostalih 21 odstotkih pa je imela zastavno pravico vpisano NLB. Čeprav je bila Banka Celje v lasti NLB, ni prišlo do skupne prodaje delnic Term Dobrna, temveč jih je Banka Celje prodala Jančarju.

Okoli 22 odstotkov delnic Term Dobrna je v stečajni masi holdinga Zvon Ena. Dobrih pet odstotkov je v rokah neznanega vlagatelja, ki ima delnice na fiduciarnem računu pri zagrebški Hypo Alpe-Adria-Bank. | Foto: Okoli 22 odstotkov delnic Term Dobrna je v stečajni masi holdinga Zvon Ena. Dobrih pet odstotkov je v rokah neznanega vlagatelja, ki ima delnice na fiduciarnem računu pri zagrebški Hypo Alpe-Adria-Bank.

Naveza Jančar - Korošec že ima večino

Naveza Jančar - Korošec že zdaj obvladuje večino delnic zdravilišča. Pričakovati je, da bo prevzemno ponudbo sprejela tudi večina preostalih večjih delničarjev.

Okoli 22 odstotkov delnic Term Dobrna je v stečajni masi holdinga Zvon Ena. Dobrih pet odstotkov je v rokah neznanega vlagatelja, ki ima delnice na fiduciarnem računu pri zagrebški Hypo Alpe-Adria-Bank. V Termah Dobrna je poleg njih še okoli 260 malih delničarjev, ki imajo v lasti sedem odstotkov delnic.

14 milijonov evrov kapitala

Terme Dobrna imajo po zadnjih podatkih za 14 milijonov evrov kapitala, v letu 2015 so ustvarile 7,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in minimalni dobiček.

Ne spreglejte