Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
13.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lastniki

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 13.20

1 leto, 2 meseca

Stanje je zaskrbljujoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako je pred današnjim srečanjem vodstva Adrie Airways z največjim lastniki – AUKN-om in bankirji – za Planet Siol.net povedal Maks Tajnikar.

Za skupno mizo bodo končno prvič sedli predstavniki slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika, stari in novi lastniki podjetja, države torej, AUKN-a na čelu s predsednico uprave Dagmar Komar in bankirji. Bliža se namreč skupščina delničarjev družbe in njen datum je prvo, o čemer se morajo po nedavni skoraj 50-milijonski državni dokapitalizaciji Adrie Airways, dogovoriti njeni novi lastniki. Tajnikar: Dokapitalizacija je reševanje za nazaj, zdaj so nujni ukrepi za naprej Razmere v podjetju pa nikakor niso rožnate. Podjetje ima po devetih mesecih več kot 10 milijonov evrov tekoče izgube, pravijo poznavalci dogajanja. "Z državno dokapitalizacijo smo rešili kapitalsko 'zgodbo' s prevrednotenjem Adrijine letalske flote, nismo pa rešili poslovanja," priznava predsednik upravnega odbora podjetja. "Pri dokapitalizaciji gre za reševanje za nazaj, za naprej pa mora poskrbeti vodstvo," opozarja Maks Tajnikar, ki bo na skupščini delničarjev podjetja odstopil kot predsednik upravnega odbora družbe. Upravni odbor je že večkrat zahteval, da vodstvo podjetja do konca leta pripravi podroben načrt ukrepov, s katerim bodo izboljšali poslovanje družbe.

Spet dvotirno upravljanje AA Na skupščini bodo delničarji morali tudi dokončno odločili o sistemu upravljanja podjetja v prihodnjih letih. Že nekaj časa je namreč jasno, da bo enotirno vodenje Adrie z upravnim odporom, čigar predsednik je Maks Tajnikar, zamenjalo vnovično dvotirno upravljanje podjetja. Nič novega ni, če zapišem, da je največji zagovornik vnovične "dvotirnosti" Adrijinega vodenja NLB, ki je za državo največji lastnik Adrie Airways. Po mnenju neredkih pa je prav večinsko državna NLB najaktivnejši lastnik Adrie, zato želi v nadzornem svetu podjetja tudi imeti svojega predstavnika. Kdo bi to bil, seveda ostaja uganka. Kot tudi ostaja uganka, kdo od predstavnikov države bo sedel v novem nadzornem svetu nacionalnega letalskega prevoznika. Zagotovo pa bo današnje srečanje vodstva podjetja in njegovih lastnikov, po mnenju nekaterih prej kot ne spoznavne narave, moralo odgovoriti vsaj na eno vprašanje, kdaj bo skupščina delničarjev. Ta se mora zgoditi najpozneje do konca prihodnjega meseca.

Ne spreglejte