Ponedeljek,
14. 10. 2024,
6.30

Osveženo pred

4 ure, 24 minut

Vsebino omogoča ARAG

Natisni članek

Natisni članek

noad advertorial sosedski spor sosedje ARAG

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 6.30

4 ure, 24 minut

Medsosedski spori: hrup, meja, služnosti …

Sosedski spori v Sloveniji, ki polnijo sodne spise

Vsebino omogoča ARAG

Na videz običajna, vsakdanja soseska lahko hitro postane prizorišče napetosti in konfliktov. Tudi v Sloveniji. Sosedski spori v Sloveniji niso redkost  nasprotno, pravzaprav so del vsakdana mnogih, ki živijo v skupnosti. Ko gre za sosedske spore, so med najpogostejšimi vzroki za prepir nesoglasja glede služnosti, ureditve meje, razdružitve solastnine, nedovoljenih emisij, motenja posesti ter ureditve nujne poti za nepremičnino. Omenjeni primeri hitro porušijo sosedsko simbiozo, sosedskih sporov pa se velikokrat ne da rešiti drugače kot na sodišču.

ARAG | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Velika verjetnost je, da vsak med nami pozna koga, ki ima težave s sosedi. Še slabše je, če smo ta nekdo mi sami. Čeprav se lahko soseski spori začnejo kot manjši nesporazumi, se mnogokrat zaostrijo do te mere, da jih ni mogoče rešiti brez pravnega postopka. Sodni postopki navadno niso vedno najhitrejša, še manj pa najcenejša rešitev. Kadar pa spora ni mogoče rešiti po mirni poti, zavarovanje pravne zaščite zagotavlja finančno in pravno podporo, ki je lahko ključna za uspešno reševanje konflikta.

Pravila glede lastništva in uporabe nepremičnin

Sosedske odnose v osnovi ureja Stvarnopravni zakonik (SPZ), ki določa pravila glede lastništva in uporabe nepremičnin. Ključno načelo, ki bi se ga morali ljudje držati, je, da pri uporabi svoje lastnine ne smejo škodovati sosedom ali omejevati njihovih pravic.

Z drugimi besedami, dejanja, ki jih izvajate v zvezi z vašo nepremičnino, ne smejo povzročati težav ali škodovati sosedom, saj bi s tem posegali v njihovo pravico do lastnine. V pravu velja splošno načelo, da so pravice posameznika omejene s pravicami drugih. To pomeni, da tudi vaša pravica do lastnine ni absolutna – omejena je z enakimi pravicami, ki jih imajo vaši sosedje.

Zakaj zavarovanje pravne zaščite?

Kje natančno poteka meja med parcelama? Komu pripada drevo, ki raste na meji, in kdo ima pravico do plodov, ki padajo na obe strani ograje? Zakaj je sosed tik pred teraso, ki je nekoč imela čudovit razgled, postavil betonski zid? To so le nekatera vprašanja, ki pogosto pristanejo na sodišču in poleg čustvenega stresa povzročajo tudi velike finančne obremenitve. Odvetniške storitve niso poceni, zato se mnogi, kljub temu da imajo prav, preprosto odpovedo boju in popustijo.

A nikakor ni treba, da je tako. Če imate opravka s težavnim sosedom, ki namerno povzroča nemir in težave v vaši soseski, je smiselno razmisliti o pravnem zavarovanju za vašo nepremičnino. To vam omogoča celovito zaščito vaših pravic v primeru sporov s sosedom ali najemodajalcem ter zagotavlja pravno pomoč pri reševanju konfliktov.

Morda se boste že jutri znašli v položaju, v katerem bi se lahko zanesli izključno na pomoč profesionalca, in morda si takrat ne boste mogli privoščiti odvetnika, lahko pa si privoščite zavarovanje pravne zaščite, ki krije morebitne odvetniške in sodne stroške.

ARAG | Foto: ARAG Foto: ARAG

Tudi v Sloveniji si lahko po ugodni ceni privoščite zavarovanje ARAG, ki krije visoke odvetniške in sodne stroške, tudi če na sodišču izgubite. ARAG vam v tem primeru zagotavlja odvetnika, ki bo zastopal vaše interese v sodnem postopku.

Takšna sta tudi primera zavarovalcev zavarovalnice ARAG.

#Meja med parcelama

39-letni I. J. (ime hranimo v uredništvu) iz okolice Ljubljane je bil udeležen v spor s svojim sosedom glede postavitve nove ograje med njunima parcelama. Sosed je ograjo postavil na meji, za katero je I. J. menil, da ni pravilno določena. Trdil je, da je sosed ograjo postavil nekaj metrov na njegovo stran zemljišča. I. J. je želel rešiti zadevo po mirni poti, a sosed ni bil pripravljen na kompromis, saj je verjel, da ograja stoji pravilno.

Po neuspešnih pogajanjih se je spor zaostril, I. J. pa se je odločil poiskati pravno pomoč. Na srečo je imel sklenjeno zavarovanje pravne zaščite ARAG, odvetnik pa mu je v okviru mesečne premije zagotovil strokovno pomoč pri postopkih. Če ne bi imel zavarovanja, bi si težko privoščil odvetnika in tako uveljavljal svoje pravice. Tako pa se je posvetoval z odvetnikom, ki mu je glede ureditve meje ustrezno pomagal in svetoval.

# Poškodovanje zemljišča

Zavarovalec je imel ob robu zemljišča speljano pot, ki je služila lastnikom počitniških hišic nad njegovo parcelo. To pot so začeli uporabljati tudi za dovoz gradbenega materiala, ko so gradili občinsko cesto na bližnji lokaciji. S tem so pretirano posegli v zemljišče in zavarovalcu povzročili škodo. Zavarovalčevemu odvetniku je v postopku na 1. in 2. stopnji uspelo iztožiti primerno odškodnino.

To sta le dve od tipičnih medsosedskih zgodb, ki sta se na srečo razpletli v korist zavarovalcev. A tudi če ne bi bilo tako, ob sklenjenem zavarovanju pravne zaščite za svojo nepremičnino pri Zavarovalnici ARAG ne bi utrpela nikakršnih finančnih posledic, saj bi imela krite tudi stroške nasprotne strani. Še en razlog več torej, zakaj vam pride zavarovanje pravne zaščite še kako prav. Pomembno je poudariti, da je zavarovalnemu paketu Nepremičnine, ki pokriva področja medsosedskih sporov, motenja posesti in težav z najemodajalcem, dodan še paket Varnost – gre za osnovni del zavarovanja pravne zaščite, ki je vedno vključen in pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja.

ARAG | Foto:

Zavarovanje je zagotovo cenejše od stroškov še tako majhnega sodnega primera

Če ste se torej znašli v položaju, ko potrebujete pravno pomoč, in imate sklenjeno zavarovanje, najprej pokličite zavarovalnico. "V primeru težave pokličete zavarovalnico, ki vam svetuje, na katerega odvetnika se lahko obrnete, lahko pa v dogovoru z zavarovalnico izberete tudi svojega. Z odvetnikom uskladite, kaj vse je treba storiti v boju za vaše pravice. Odvetnik potem opravi svoje delo in poskrbi, da ste obveščeni o nadaljnjih korakih, zavarovalnica pa prevzame kritje stroškov," pojasnjujejo v Zavarovalnici ARAG.

Zavarovanje je zagotovo cenejše od stroškov še tako majhnega sodnega primera ter vam hkrati omogoča občutek varnosti in brezskrbnosti, saj pot do pravice ni omejena zaradi vrtoglavih stroškov postopka, ki bi jih sicer morali kriti sami.

Preverite nekaj dodatnih primerov strank ARAG, ki jih je kril paket zavarovanja pravne zaščite ARAG.

# Nedovoljena gradnja

Na zavarovalčevem zemljišču je sosed postavil ograjo. Zavarovalčevemu odvetniku je v sodnem postopku uspelo doseči, da je sosed ograjo na lastne stroške podrl in zemljišče uredil v prvotno stanje.

# Prestavljena služnostna pot

Zavarovalec je služnostno pot, ki je tekla čez njegovo zemljišče, prestavil ob rob parcele, tako da ni povsem onemogočala rabe zemljišča. Od lastnika gospodujočega zemljišča je prejel tožbo na prestavitev služnosti. Odvetnik je v postopku zastopal zavarovalčeve interese in bil v postopku uspešen.

# Sosed povzroča škodo

Zavarovalčev zgornji sosed ni želel popraviti odtočne cevi pri pralnem stroju, kar je povzročilo, da je zavarovalcu pri električni napeljavi začela kapljati voda. Poleg nevarnosti, da ga bo poškodovala elektrika, je nastala tudi materialna škoda. Odvetnik je sestavil in vložil tožbo ter zavarovalca zastopal pred sodiščem prve stopnje. Sosed je na koncu postopka le moral popraviti počeno cev in povrniti nastalo škodo.

# Povzročanje hrupa in drugih emisij

Zavarovalkin sosed je na svojem zemljišču uredil skladišče gradbenega materiala. Od petih zjutraj do desetih zvečer je imel vklopljen agregat na dizelsko gorivo. Odvetnik je dosegel prepoved uporabe agregata in prepoved prekomernega povzročanja hrupa ter drugih emisij, ki so prihajale s sosedovega zemljišča.

# Vznemirjanje zaradi hrupa

Zavarovalka je bila vznemirjena zaradi hrupa, ki je prihajal s sosednjega zemljišča. Na okrajno sodišče je bila vložena tožba zaradi prenehanja vznemirjanja in plačila odškodnine. Stranki sta na poravnalnem naroku dosegli poravnavo, prav tako se je sosed zavezal, da bo s hrupom prenehal. Zavarovalnica ARAG je plačala 1.278,34 evra odvetniških in sodnih stroškov.

ARAG | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Postopek sklenitve zavarovanja je hiter in preprost

Zavarovanje pravne zaščite krije stroške, ki nastanejo v primeru sodnih in zunajsodnih postopkov. Povedano drugače, zavarovalnica ARAG bo krila naslednje:

  • odvetniške stroške,
  • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
  • stroške prič in tolmačev,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
  • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
  • polog varščine do sto tisoč evrov,
  • potne stroške za sojenje v tujini,
  • stroške zunajsodnih poravnav, mediacij in
  • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

CENA: 12 evrov/posameznika za paketa varnost in nepremičnine.

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih.

Pravna pomoč tudi na različnih področjih življenja in vsakdana

Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, ki vam ustreza.

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost lahko dodate naslednja področja:

Služba

Vključuje pravno zaščito na področju delovnega prava ter tudi splošno odškodninsko in kazenskopravno zaščito na poklicnem področju.

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da se boste sprli s sosedi (glede služnosti, hrupa itd.), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na položaje, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, se sprli z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ.

ARAG v Ljubljani

ARAG SE – podružnica Slovenija Arag | Foto:

Dunajska cesta 63

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si