Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
15.05

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

Natisni članek

orožje orožarska industrija vojna gospodarska rast Rusija

Torek, 30. 1. 2024, 15.05

2 meseca, 4 tedne

Rusko gospodarstvo se pregreva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55
Vojška parada na Rdečem trgu v Moskvi | "Rusija je vse bolj odvisna od nadaljevanja vojne. Ogromna poraba za obrambne stroške je droga za domače gospodarstvo," je ocenil predstavnik dunajskega inštituta Vasily Astrov. | Foto Guliverimage

"Rusija je vse bolj odvisna od nadaljevanja vojne. Ogromna poraba za obrambne stroške je droga za domače gospodarstvo," je ocenil predstavnik dunajskega inštituta Vasily Astrov.

Foto: Guliverimage

Rusko gospodarstvo, čigar rast spodbuja proizvodnja vojaške opreme, kaže vse več znakov pregrevanja, je v danes objavljeni napovedi opozoril dunajski inštitut za mednarodne ekonomske študije WIIW. Zaradi vztrajajočih inflacijskih pritiskov in posledično visokih ključnih obrestnih mer Rusiji za letos napovedujejo tudi padec gospodarske rasti.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencija dpa opozorili pri WIIW, rusko gospodarstvo trenutno deluje na zgornjih mejah zmogljivosti. Medtem ko se je lani gospodarska rast okrepila za 3,5 odstotka, strokovnjaki z inštituta za letos ob visoki inflaciji in ključnih obrestnih merah, ki jih je ruska centralna banka konec lanskega leta dvignila na 16 odstotkov, napovedujejo znižanje rasti na 1,5 odstotka.

"Rusija je vse bolj odvisna od nadaljevanja vojne. Ogromna poraba za obrambne stroške je droga za domače gospodarstvo," je ocenil predstavnik inštituta Vasily Astrov in dodal, da bo Rusija letos za potrebe vojne namenila 29 odstotkov sredstev državnega proračuna.

Mig-31 s hipersonično raketo kinžal
Novice Kitajci razočarani nad domnevnim čudežnim ruskim orožjem

Kot še poroča dpa, je WIIW znižal tudi napoved letošnje rasti za Ukrajino, ki še vedno trpi za posledicami ruske invazije, in sicer za 1,2 odstotka na tri odstotke.

Vladimir Putin
Novice To je kult, s pomočjo katerega Putin obvladuje Rusijo
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Čarovnik iz Kremlja
Ne spreglejte