Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
16.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vinjete

Četrtek, 2. 6. 2011, 16.34

7 let, 2 meseca

Rok za ukinitev vinjet podaljšan do 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada s predlogom spremembe akcijskega načrta elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za osebna vozila podaljšuje veljavnost vinjet do leta 2016.

Kot pravi minister za promet Patrick Vlačič, se lahko elektronsko cestninjenje sicer uvede kadarkoli do tega leta. Cestninjenje za tovorna vozila ostaja nespremenjeno. Sprva je bila ukinitev predvidena z začetkom leta 2014 Zdaj veljavni akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninjenja, ki ga je vlada sprejela novembra 2009, je predvideval takojšnjo uvedbo cestninjenja po prevoženi razdalji oz. pavšalno cestninjenje z elektronsko vinjeto ter ukinitev vinjet najkasneje z začetkom leta 2014. Vlačič: Hitenje ne bi bilo smiselno Kot je poudaril Vlačič, bi Slovenija ob izpolnjevanju prvotnega akcijskega načrta postala prva država, ki bi uvedla tak sistem, kar pa zaradi tranzitnosti Slovenije ne bi bilo smiselno. Po ministrovih besedah je treba počakati na primerne tehnološke rešitve za uvedbo elektronskega cestninjenja.

Taka rešitev je, tako Vlačič, denimo OBU (On Board Unit) naprava. Kot poudarja, velja počakati, da bo OBU naprava obvezna oprema v avtomobilih ali pa vsaj toliko standardizirana, da bo omogočala vozniku potovanje iz ene države v drugo. "Dokler tega ne bo, bo uvedba elektronskega cestninjenja zelo težka," je prepričan minister, ki poudarja, da v Sloveniji ni smiselno uvajati nečesa, kar druge države v Evropi ne bodo uvedle že leta 2014.

Tri možne tehnologije elektronskega cestninjenja Evropska unija je sicer za v prihodnje predpisala tri možne tehnologije elektronskega cestninjenja: mikrovalovno, satelitsko in GPRS tehnologijo. Kot pravi minister, tehnologije so na voljo, številne države že uvajajo elektronsko cestninjenje, bi pa bilo slabo, če bi Slovenija šla v razpis, ki bi ga bilo treba čez nekaj let spremeniti. Razpis za elektronsko cestninjenje bo sicer moral biti povsem odprt, kar se tiče tehnologij cestninjenja.

Vinjetni sistem cestninjenja je sicer začel veljati 1. julija 2008.

Ne spreglejte