Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
7.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 7.37

7 let, 2 meseca

Rdeče vinjete za leto 2015 že na prodaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stekla je prodaja vinjet za leto 2015. Na prodaj so na 1.631 uradnih mestih v Sloveniji in na 1.027 prodajnih mestih v tujini. Cene vinjet za osebna vozila in motorje se ne spreminjajo.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) morajo za vinjete odšteti več, a so cene tedenskih in mesečnih vinjet za leto 2015 nižje kot leto pred tem. Tedenska vinjeta za kombije stane 30 evrov (do zdaj 40 evrov), mesečna 60 evrov (do zdaj 80 evrov), cena letne vinjete pa ostaja enaka kot do zdaj, torej 220 evrov.

Pomoč velikim družinam in invalidom Velike družine in invalidi so upravičeni do pomoči pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B (vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m) tudi za leto 2015. Prejeli bodo pomoč v višini 110 evrov, da nakup vinjete ne bi dodatno obremenil njihovih proračunov.

Do oprostitve plačila letne dajatve so upravičeni invalidi, ki so imetniki osebnega vozila: - z bencinskim motorjem delovne prostornine do vključno 1800 ccm pri ročnem menjalniku, - z bencinskim motorjem delovne prostornine do vključno 2000 ccm pri avtomatskem menjalniku, - z dizelskim motorjem delovne prostornine do vključno 1900 ccm pri ročnem menjalniku, - z dizelskim motorjem delovne prostornine do vključno 2200 ccm pri avtomatskem menjalniku ali - prirejenega za prevoz invalida ali invalidke na invalidskem vozičku (ne glede na prostornino motorja ali vrsto menjalnika).

Znižano plačilo letne dajatve lahko uveljavlja družina, ki ima štiri ali več otrok, le za eno vozilo, pri čemer za to vozilo ne veljajo omejitve glede delovne prostornine motorja, kot to velja za vozila v lasti invalidov.

Shranite spodnji del vinjete Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

V Darsu voznikom sporočajo, naj ob nakupu shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun.

Ne spreglejte