Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
19.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Polzela

Četrtek, 6. 2. 2014, 19.03

7 let, 2 meseca

Polzela našla tujega strateškega partnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Polzela, ki bo verjetno ostala brez želene državne pomoči v višini milijon evrov, je našla tujega strateškega partnerja. Kdo je ta partner, ne želijo razkriti.

Kdo je ta partner, v družbi ne razkrivajo, navajajo le, da ta partner predstavlja jamstvo za dolgoročni obstoj družbe, saj ji zagotavlja dostop do novega tujega trga, sredstva za dokapitalizacijo in stabilno lastništvo. Vodstvo družbe meni, da se jih država otepa, poslovni partnerji pa ne. Polzela je tako že realizirala več naročil, kot je bilo načrtovanih za prve mesece letos, in sicer v višini skoraj pet milijonov evrov, so danes sporočili iz družbe.

"S tem so naročniki pokazali, da ima podjetje zanimiv in moden proizvodni program, ki ga trži tako pod svojo blagovno znamko, kot tudi storitveno za mnoge ugledne blagovne znamke svetovne nogavičarske industrije. To je velik potencial, zaradi katerega se splača vložiti vse napore, da v Polzeli ohranimo proizvodnjo, tehnološko znanje in tradicijo ter druge potenciale, ki so jih zaposleni in drugi deležniki na tej lokaciji vzpostavljali 85 let," meni predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak.

Alternative državni pomoči po mnenju Dvorjakove ni Dvorjakova še vedno čaka na sprostitev državne pomoči, ki bi omogočila poravnavo davčnih obveznosti in nemoteno poslovanje. Po njeni oceni alternative državni pomoči v višini enega milijona evrov ni, saj banke kot ločitvene upnice ne morejo izglasovati prisilne poravnave. V primeru stečaja družbe pa bi bil državni proračun obremenjen skupno v višini okoli sedem milijon evrov, največjo škodo pa bi utrpela predvsem davčna uprava.

Vlada je lani za pomoč družbam, ki so prezadolžene, izvedla dva pomembna ukrepa: pripravila je novelo insolvenčnega zakona in izvedla sanacijo bank. Po oceni gospodarskega ministrstva lahko družba Polzela tako pristopi k reševanju finančnih težav brez državne pomoči.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, lahko uprava družbe v dogovoru z bankami k reševanju finančnih težav pristopi na podlagi novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki je začela veljati 7. decembra.

Novela družbam, ki so prezadolžene in ne morejo pridobiti novih likvidnostnih sredstev, a so perspektivne in imajo dober ter stabilen poslovni program, omogoča, da pred insolvenčnim postopkom izvedejo postopek preventivnega prestrukturiranja.

Ta se lahko začne na predlog dolžnika, vodi pa se z namenom, da se dolžniku, za katerega je verjetno, da bo v obdobju enega leta postal insolventen, omogoči rešitev podjetja. Na podlagi sporazuma o finančnem prestrukturiranju lahko namreč izvede ustrezne ukrepe prestrukturiranja svojih finančnih obveznosti in druge ukrepe finančnega prestrukturiranja, potrebne, da odpravi vzroke, zaradi katerih bi lahko postal insolventen, navajajo na ministrstvu.

V postopek finančnega prestrukturiranja so vključene banke, finančne institucije ter druge finančne in nefinančne družbe, ki so prevzele poroštvo.

Ne spreglejte