Ponedeljek,
13. 4. 2020,
14.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

18

Natisni članek

proizvodnja gospodarstvo protikoronapaket davki Koronavirus

Ponedeljek, 13. 4. 2020, 14.59

4 leta

Podjetnica vladi: Mega zakon se ne da izvajati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

18

Birokracija. Startup. Obup. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mega zakon za pomoč gospodarstvu, ki je v veljavi od sobote, je ponekod naletel na ostre kritike. Zakon se zaradi birokratske zapletenosti in nasprotujočih pojasnil ne da izvajati, je v odprtem pismu vladi, ki je zaokrožilo po spletu in ga je na svojem blogu objavil tudi ekonomist Jože P. Damijan, zapisala direktorica Biro Bonusa Marija Tomc Muc. Davčni svetovalec Ivan Simič očitke zavrača.

Podjetnica Marija Tomc Muc je predstavnike vlade uvodoma spomnila na obljube, da bodo ukrepi v prvem protikoronskem zakonu za podjetnike "minimalno birokratsko zapleteni". Opozorila pa je, da "tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov" še ni srečala, piše STA.

Janez Janša
Novice Janez Janša: Časovnica za protikorona pakete bo uresničena

"Verjamem, da je bil namen dober. Toda žal naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje. Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo, če že imaš srečo in se nekdo oglasi, pa ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila," je bila ostra.

"Pojasnila se menjavajo iz dneva v dan"

V pismu vladi je Tomc Muceva kot nesprejemljivo izpostavila, "da členov ne znate pojasniti oziroma da se pojasnila menjajo iz dneva v dan," navaja STA.

Ob tem se je posebej obregnila ob problem izplačila plač. Trenutno jih je namreč večina za marec že obračunanih. "Vi si lahko privoščite, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo. Pa je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim - žal, v tem mesecu bodo plače po 23. aprilu," je izpostavila.

Kot je opozorila, v tem času zato spreminjanje datumov veljavnosti posameznih členov zakona in pojasnil ni sprejemljivo.

"Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun. Seveda, poračun obračuna za izplačilo kriznega dodatka, pa potem poračun poračuna zaradi prispevkov, pa še en obračun poračuna poračuna po 23. aprilu, da bomo oddali obrazce, roko dam v ogenj, da vsaj ponekod potem še najmanj en poračun poračunanega poračuna in popravek REK zaradi novih navodil," je po poročanju STA nanizala podjetnica.

fiskalni svet Davorin Kračun
Novice Protikoronski ukrepi po mnenju fiskalnega sveta upravičeni

Ob tem jo zanima, ali se kdo zaveda, da se sedaj "na vrat na nos" spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje in ali se je kdo vprašal, kakšne stroške bodo imeli podjetniki s tem.

Še bolj kritična je bila do ureditve instituta čakanja na delo, ki spada pod okrilje zavoda za zaposlovanje. "Tu se zatika že pri pooblastilih. Informacijski sistem očitno ni kos množici vlog za pooblastila," je navedla.

Pismo je zaključila s prošnjo vladi, naj pri drugem protikoronskem svežnju, ki je že v pripravi, preveri, ali ga je državni aparat sposoben speljati, ter pravniki nedvoumno in pravočasno razložiti.

Simič očitke o neživljenjskosti zakona zavrača

Davčni svetovalec Ivan Simič kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskuh ukrepov zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Kot zatrjuje, pismo podjetnice temelji na napačnih informacijah. Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje.

Simič je za STA uvodoma izpostavil, da navedbe direktorice podjetja Biro Bonus, da se plač ne more izplačati, ne držijo. "Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je, da na Furs ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla. Opravila se bo še korekcija za drugo polovico marca, to je za nazaj, kar je ugodnost za davčne zavezance in zaposlene," je pojasnil.

Davčni svetovalec Ivan Simič Simič poudarja, da so skušali zakon čim bolj poenostaviti in omogočiti dostop do pomoči čim večjemu številu državljanov, tudi za nazaj. | Foto: Matej Leskovšek Davčni svetovalec Ivan Simič Simič poudarja, da so skušali zakon čim bolj poenostaviti in omogočiti dostop do pomoči čim večjemu številu državljanov, tudi za nazaj. Foto: Matej Leskovšek Kot je zatrdil, ne razume, da nekdo ni pripravljen narediti nekaj dodatnega za to, da podjetniki in zaposleni prejmejo pomoč tudi za nazaj. Za vse to pa morajo obstajati evidence. "To je najbolj enostavna pot," je zatrdil. "Ko sedaj gledam, kaj počnejo nekateri v računovodstvu, sem razočaran," je dodal.

Glede sprememb informacijskih sistemov je medtem opozoril, da ga to preseneča. "Mi uporabljamo program Opis od Opala in nimamo nobenih težav in tudi za naprej je že vse pripravljeno," je poudaril.

Zapis direktorice računovodskega podjetja je zato zanj neprimeren, "saj v času te epidemije, ko se mnogi ukvarjajo s preživetjem zaradi bolezni in preživetjem zaradi gospodarskih posledic, ne prispeva k razumnemu reševanju zadev, temveč k ustvarjanju nepotrebnih težav".

"Govorim pa o obračunih plač, poročanju Fursu, oprostitvi plačila prispevkov, nadomestilu plače in podobno. Sam sem zagovarjal te rešitve, ker vem, kako deluje zadeva na strani davčnega organa in na strani davčnih zavezancev. Če je kdorkoli karkoli kriv, sem to jaz, in ne vlada, in ne člani posvetovalne skupine. Potem naj računovodje napadajo mene, toda istočasno naj predlagajo boljše rešitve v tako kratkem času. Ne maram posameznikov, ki ne vedo, kako deluje celoten sistem, samo kritizirajo in ne predlagajo rešitev, ki bi zadovoljile čim več udeležencev in čim več različnih kombinacij, in ne le individualnih potreb tistih, ki se razburjajo," je sklenil.

Pismo vladi je na svojem blogu objavil tudi ekonomist Jože P. Damijan.