Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
13.37

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Koper

Četrtek, 19. 6. 2014, 13.37

7 let, 4 mesece

Nizozemci bodo poglabljali prvi bazen Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Luka Koper in nizozemsko podjetje Van Oord sta danes sklenila pogodbo za poglabljanje plovnega kanala in severnega dela prvega bazena znotraj akvatorija koprskega pristanišča.

Pogodba v vrednosti 2,48 milijona evrov predvideva poglobitev morskega dna ob kontejnerskem terminalu na 14 metrov, Van Oord pa bo dela začel 15. julija.

Ob poglabljanju bodo morali Nizozemci odstraniti 230.000 kubičnih metrov morskega blata oz. mulja. Nizozemsko podjetje, ki je bilo kot edino prijavljeno izbrano na javnem razpisu, bo v skladu s pogodbo dela končalo v drugi polovici avgusta, so sporočili iz Luke Koper.

Delavci bodo delali 24 ur dnevno in pri tem uporabljali tehnologijo vbrizgavanja vode. Gre za inovativno tehnologijo, ki je hitrejša od klasičnega sesalnega bagra. Poleg tega plovila ni treba sidrati in je zato povsem nemoteče v primeru prihodov in odhodov ladij, pojasnjujejo v Kopru. Prepričani, da bodo dela potekala po načrtu Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je ob podpisu pogodbe izrazil prepričanje, da bodo dela potekala po načrtu, saj je izbrano nizozemsko podjetje eno vodilnih v tej branži v Evropi.

Kot navajajo v Luki, se je Matić dotaknil tudi novice o zamrznitvi projekta operativnega povezovanja treh največjih ladjarjev ter ocenil, da to v ničemer ne spreminja načrtov Luke.

Poglobitev morskega dna je namreč po njegovih besedah "nujno potrebna za sprejem kontejnerskih ladij, ki že danes prihajajo in morajo zaradi neprimernih globin v Kopru najprej v sosednja pristanišča. S tem bomo ne le zagotovili večji pretovor v Kopru, ampak bomo ladjarje še dodatno motivirali, da krepijo svojo prisotnost v tem delu Evrope in Koper ponovno izberejo kot prvo postojanko ob prihodu v severni Jadran". Prejšnji izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela Dela pri poglabljanju prvega bazena so zastala sredi maja, ko so se v Luki odločili, da ne podaljšajo pogodbe z italijanskim izvajalcem Costruzioni generali Xodo. Ta je bil na prvotnem razpisu izbran kot najcenejši izvajalec, vendar do tedaj ni opravil niti desetine predvidenega dela.

"Glede na neupravičeno in drastično zamudo pri izvajanju poglabljanja in glede na številne težave, ki jih je imel izvajalec v fazi same priprave na poglabljanje in tudi v nadaljevanju, menimo, da obstaja preveliko tveganje pri nadaljevanju pogodbenega odnosa z izbranim izvajalcem," so tedaj pojasnili v Kopru.

Ne spreglejte