Sreda,
18. 1. 2012,
13.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gospodarska rast recesija

Sreda, 18. 1. 2012, 13.57

7 let, 2 meseca

Nemška vlada znižuje napoved gospodarske rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška gospodarska rast se bo letos močno zaustavila, a se bo največje evropsko gospodarstvo izognilo recesiji, napoveduje nemška vlada.

Berlin je napoved rasti bruto domačega proizvoda (BDP) za letošnje leto znižal na 0,7 odstotka. V prihodnjem letu pa naj bi nemško gospodarstvo raslo po 1,6-odstotni stopnji.

Recesija nastopi po dveh zaporednih četrtletjih krčenja BDP Nemška vlada je v napovedi pred pol leta za letos predvidela enoodstotno gospodarsko rast. Danes so napoved oklestili za 0,3 odstotne točke. Kljub temu nemški gospodarski minister Phillip Rösler vztraja, da o recesiji ne more biti govora.

Največje evropsko gospodarstvo naj bi se v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,3 odstotka, v prvem letošnjem trimesečju pa naj bi se povrnilo k skromni, 0,1-odstotni rasti. S tem bi se Nemčija izognila recesiji, ki tehnično gledano nastopi po dveh zaporednih četrtletjih krčenja BDP.

"Nemčija je in ostaja sidro stabilnosti in rasti v Evropi," je ob predstavitvi vladnih gospodarskih napovedi poudaril Rösler. "Po dveh letih izjemno močne rasti nemško gospodarstvo ostaja robustno. Vseeno zaradi zahtevnega zunanjega okolja pričakujemo začasno znižanje rasti v prvi polovici letošnjega leta," je pojasnil.

Kljub krizi bo nemško gospodarstvo še naprej ustvarjalo delovna mesta "Kljub temu smo trdno prepričani, da bo nemško gospodarstvo tekom leta našlo pot nazaj k močni rasti," je še izpostavil. Pri tem pa je kot največje tveganje za rast v letu 2012 izpostavil poslabšanje evropske dolžniške krize. Napoved vlade namreč temelji na predpostavki, da se bodo napetosti na trgu nekoliko omilile in da bodo evropski voditelji hitro našli rešitev za dolžniško krizo.

Potem ko se je nemško gospodarstvo leta 2009 skrčilo za pet odstotkov, je največje evropsko gospodarstvo leta 2010 beležilo 3,7-odstotno, lani pa okoli triodstotno gospodarsko rast. Nazadnje pa tudi Nemčija ni mogla več kljubovati evropski dolžniški krizi.

Kljub zaustavljanju gospodarske rasti bo nemško gospodarstvo po napovedih Röslerja še naprej ustvarjalo delovna mesta, in sicer naj bi jih letos nastalo novih 220.000. Berlin bo tudi zgled drugim evropskim državam, ki jih spodbuja k strogim varčevalnim ukrepom, z javnofinančnim primanjkljajem v višini enega odstotka BDP.

Rast se je lani upočasnila tudi v mnogih hitro razvijajočih se državah Nemčija naj bi, kot močno izvozno orientirano gospodarstvo, letos močno občutila počasnejšo rast globalnega gospodarstva. A Rösler izpostavlja moč domače potrošnje. "Dinamika rasti leta 2012 bo izhajala izključno iz domačega povpraševanja. Zasebna potrošnja bo občutno podpirala nemško gospodarstvo," je dejal.

Svetovna banka je objavila poslabšane napovedi za globalno gospodarsko rast. Rast se je že lani upočasnila tudi v mnogih sicer hitro razvijajočih se državah, kot sta Brazilija in Indija. Te države naj bi letos zabeležile 5,4-odstotno rast, medtem ko jim je Svetovna banka sredi lanskega leta za letos napovedovala 6,2-odstotno rast. Rösler je danes poudaril še, da je šibkejša gospodarska rast hitro rastočih trgov že vključena v napovedi.

Močno zaupanje v največje evropsko gospodarstvo ostaja Sicer pa je Nemčija v izdaji kratkoročnih obveznic plačala rekordno nizko obrestno mero. Z izdajo dvoletnih obveznic je zbrala 3,44 milijarde evrov, pri čemer so vlagatelji izkazali zanimanje za 7,6 milijarde evrov omenjenih obveznic.

Povprečna zahtevana donosnost je bila pri rekordno nizki stopnji 0,17 odstotka, potem ko je bila v zadnji podobni izdaji pri 0,29 odstotka. Vlagatelji so s tem znova izkazali močno zaupanje v največje evropsko gospodarstvo.