Ponedeljek,
28. 10. 2024,
17.03

Osveženo pred

3 ure, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

zaprtje trgovin trgovina Fortenova grupa Modiana

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 17.03

3 ure, 46 minut

Modiana in Fortenova obtožujeta druga drugo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Trgovina Modiana | Dogajanje je po navedbah Modiane, ki je v lasti družbe Montecristo SL, posledica dolgotrajnega spora med družbami iz skupine Fortenova ter podjetji Montecristo SL, Modiana ZG in Modiana SR. | Foto Mediaspeed

Dogajanje je po navedbah Modiane, ki je v lasti družbe Montecristo SL, posledica dolgotrajnega spora med družbami iz skupine Fortenova ter podjetji Montecristo SL, Modiana ZG in Modiana SR.

Foto: Mediaspeed

Trgovec z oblačili Modiana in skupina Fortenova, katere del je tudi Mercator, v sporu glede plačila najemnin in stroškov za Modianine poslovalnice v prostorih v lasti Fortenove ostajata vsaksebi in si medsebojno pripisujeta odgovornost za nastale razmere. Zaprtih je namreč devet Modianinih trgovin po državi in večji del blagovnice Maximarket.

V Modiani so se v nedeljo, potem ko so vrata pretekli teden začasno zaprle njihove trgovine v Domžalah, Rogaški Slatini, Krškem, Mariboru, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, centru Supermesto Ptuj, Trebnjem in Kamniku, v soboto pa nenadoma še drogerija in parfumerija ter prodajalna oblačil in obutve v pritličju in obeh nadstropjih Maximarketa v Ljubljani, oglasili na družbenem omrežju Facebook.

Po njihovih navedbah so najemodajalci iz skupine Fortenova, katere del je Mercator, v zadnjih nekaj dneh "samovoljno prevzeli posest" nad poslovnimi prostori, ki jih Modiana najema pri njih in v katerih deluje deset od njihovih 24 poslovalnic po državi. Zato so te zaprle vrata. V omenjeno deseterico je od sobote vključena tudi ljubljanska Maxi Fashion trgovina, ki zaseda omenjene dele Maximarketa in bo zaprta do nadaljnjega.

Modiana: Mislili smo, da Fortenova misli resno s sklenitvijo nove pogodbe 

Dogajanje je po navedbah Modiane, ki je v lasti družbe Montecristo SL, posledica dolgotrajnega spora med družbami iz skupine Fortenova ter podjetji Montecristo SL, Modiana ZG in Modiana SR. V Modiani pravijo, da so bili prepričani, da Fortenova misli resno s sklenitvijo nove pogodbe o pogojih najema konec oktobra 2023.

Ker naj družbi Konzum plus in Mercator-S svojih obveznosti po novi pogodbi ne bi izpolnjevali, so Montecristo SL, Modiana ZG in Modiana SR prenehali z vsemi plačili, dokler obveznosti ne bodo v celoti izpolnjene.

Odvetnik podjetja Montecristo Marko Zaman je za medije v zadnjih dneh pojasnjeval, da so oktobra lani z Mercatorjem podpisali novo najemno pogodbo za Modianine trgovine, ki da je predvidevala nižjo ceno najema. Pričakovali so, da se bo nova najemna pogodba spoštovala, a naj bi Mercator nadaljeval obračunavanje najemnine po prejšnji, višji ceni.

Nastalo situacijo skušajo rešiti 

"Zagotavljamo vam, da se naše vodstvo trudi po svojih najboljših močeh, da bi zgoraj navedeno situacijo rešili v najkrajšem razumnem času," so zapisali v Modiani, kjer so ob tem spomnili, da ostale trgovine Modiana, ki obratujejo v trgovinskih centrih drugih najemodajalcev, ostajajo odprte.

Iz Mecatorja so medtem sporočili, da trditev, da sta podjetji Montecristo SL in Mercator oz. Fortenova podpisali nove najemne pogodbe, ne drži, temveč so sklenili dogovor med strankama, da se bodo podpisale nove najemne pogodbe z novimi pogoji in nižjo najemnino. Ta dogovor pa je imel, tako pojasnjujejo v Mercatorju, tudi druge elemente, med drugim naj bi se družba Montecristo SL zavezala, da bo izročila ustrezna zavarovanja v obliki bančne garancije.

V Mercatorju pravijo, da so se navedenega dogovora držali in zaračunavali nižje najemnine, medtem ko se podjetje Montecristo SL ni držalo svojega dela dogovora in ni izročilo garancij, s februarjem letos pa da je prenehalo plačevati kakršnokoli najemnino in stroške. "Mercator je bil zato primoran, da podjetje Montecristo najprej obvesti o namerah in zaradi neodzivanja odstopi od dogovora ter odpove najemne pogodbe," so zapisali.

"Vedno nove izjave in neresnične trditve s strani predstavnikov Modiane ne bodo rešile nastale situacije. Dejstvo je, da je zgolj neodgovornost lastnika in odgovornih oseb podjetja Montecristo do vseh deležnikov podjetja, vključno z zaposlenimi v Modiani, privedla do nastale situacije," so odgovornost za nastale razmere v Mercatorju pripisali najemojemalcu.

V trgovcu pravijo, da jim je žal, da so bili prisiljeni k zapiranju enot Modiane, a da morajo v ospredje postaviti delovanje Mercatorja in zavarovati interese Mercatorjevih deležnikov, tudi zaposlenih.

"Poudarjamo pa, da je poplačilo nastalega dolga, ki je presegel 3,5 milijona evrov, edini preostali nerazrešen odnos med podjetjema," so še zapisali.

Trgovke je zaprtje presenetilo kot "strela z jasnega" 

Trgovke v zaprtih poslovalnicah so medtem v veliki negotovosti. V Maximarketu jih dela 43, v preostalih trgovinah okoli 30, zaprtje poslovalnic pa jih je presenetilo "kot strela z jasnega", je za STA pojasnil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

Zaposlene po njegovih besedah trenutno koristijo presežne ure in dopust, pri čemer upajo, da bo do dogovora med odgovornimi prišlo še ta teden. Če se to ne bo zgodilo, bodo ali poslane na čakanje na delo ali bodo dobile odpoved delovnega razmerja, je opozoril sindikalist.

Kot je še dejal, njihov delodajalec sicer "ni perla", a do zdaj težav ni bilo. Poslovanje je bilo normalno, plače, sicer minimalne, so bile nakazane redno, prav tako regres, je dodal.

"Z delavci se tako ne dela, Slovenija bi morala biti pravna država, te zadeve bi se morale pravno reševati, ne pa na plečih zaposlenih. Zdaj, če se dva podivjana kapitalista ne moreta dogovoriti, to pomeni, da morajo zaradi tega trpeti delavci," je sklenil.

Trgovina Modiana
Novice Od srede zaprtih devet priljubljenih trgovin po vsej Sloveniji
Maximarket
Novice Te dni se v ljubljanskem Maximarketu ne morete obleči