Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
28. 8. 2014,
22.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Združenje Manager

Četrtek, 28. 8. 2014, 22.12

7 let, 2 meseca

Mladi naj si čim več izkušenj naberejo v tujini

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodne izkušnje so za vodenje podjetij izjemnega pomena, se je na dogodku Združenja Manager strinjala pisana druščina govorcev. Mladim svetujejo, da čim bolj izkoristijo priložnosti v tujini.

Sekcija mladih menedžerjev pri Združenju Manager je v Ljubljani pripravila dogodek 4 x 10 minut o mednarodnih izkušnjah, na katerem so z udeleženci srečanja svoje izkušnje delili slovenski in tuji govorci. Desetminutne osebne zgodbe so predstavili španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, član uprave bolgarskega telekomunikacijskega operaterja Milan Zaletel in soustanovitelj konference Fear & Fail, Perujec Jose Antonio Morales.

Povezovanje prek kulture Prva je osebni pogled na mednarodne izkušnje in razmišljanja, povezana s tujino, predstavila Anunciada Fernandez de Cordova, ki je španska veleposlanica v Sloveniji od leta 2009. Prve mednarodne izkušnje je nabirala kot generalna direktorica za multilateralne organizacije Južne in Srednje Amerike na španskem ministrstvu za zunanje zadeve. Poslanstvo veleposlanice je prepoznala tudi v tem, da Sloveniji predstavi špansko kulturo in obratno ter z njo povezuje državi. Kot pravi, se v Sloveniji počuti odlično.

Poudarila je, da se je Španija v zadnjem obdobju z vsemi močmi trudila za izhod iz krize, napori pa že dajejo prve rezultate. Konsolidirali so fiskalno politiko, naredili strukturne reforme, predvsem pokojninsko reformo in reformo trga dela, ter očistili bančni sektor. Meni, da lahko Španija in Slovenija skupaj uresničita številne gospodarske projekte, opozorila je na nekatere konkretne projekte v Sloveniji, pri katerih sodelujejo španska podjetja. "Španija lahko k okrevanju slovenskega gospodarstva pripomore z izkušnjami s trgov Latinske Amerike, Slovenija pa nam lahko pomaga na trgih nekdanje Jugoslavije," je podarila veleposlanica.

Ni dovolj le potovati v tujino, treba je živeti tam Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je predstavil svojo mednarodno izkušnjo iz Francije, kjer je leta 1993 za pet let sprejel izziv vodenja predstavništva družbe v Parizu. Želel je spoznati delovanje velikih trgov in od blizu spoznati tuje končne kupce. Prek mednarodnih izkušenj je pridobil poglobljeno teoretično in praktično znanje in se oborožen z novimi znanji vrnil v Slovenijo.

"Ključ za uspeh v Franciji je znanje francoskega jezika in poznavanje njihove kulture," je dejal Bobinac in dodal, da si vodenja mednarodnega podjetja ne predstavlja brez izkušenj iz tujine. Mladim zato svetuje, naj si poiščejo izzive v tujini in si naberejo potrebnih mednarodnih izkušenj. Ni dovolj le potovati v tujino, treba je živeti tam, še poudarja prvi mož drugega največjega izvoznika v državi.

Za Milana Zaletela iz največjega bolgarskega operaterja Mobiltela, ki je v lasti Telecoma Austria, je bila selitev v Sofijo velik izziv. Sprva si je predstavljal, da potuje na konec sveta, kjer vladajo korupcija, birokracija in neučinkovit sodni sistem, kjer imajo nizke plače, poslujejo pa le prek vez in poznanstev. A bil je prijetno presenečen nad odprtostjo države do tujcev in tujih naložb. Presenetil ga je tudi podatek, da devet odstotkov Bolgarov študira v tujini.

Predvsem je želel izzvati sebe, prekiniti ustaljeno in udobno življenje, pridobiti nova menedžerska znanja in poiskati nove priložnosti. "V svoji karieri sem se naučil, da ne smemo poslušati nasvetov drugih, ampak moramo sami doumeti, kaj si želimo in zakaj želimo to doseči," je opozoril Zaletel. Kot pravi, bomo s pravo motivacijo našli priložnost, kamor bomo lahko usmerili svojo energijo. Nihče ne bo naredil tega namesto nas.

Strah je neverjeten lažnivec Podjetnik Jose Antonio Morales, ki prihaja iz Peruja, si vso kariero prizadeva za povezovanje podjetnih ljudi in idej. Je tudi ustanovitelj gibanja Fear and Fail ter soorganizator lanskoletne konference o strahu in neuspehu. Z udeleženci srečanja je delil svoje poglede na prepoznavanje strahu pred spremembami in premiki. Dobro plačano službo v New Yorku je raje zamenjal za življenje v Sloveniji, kar je bila ena od najboljših potez v njegovem življenju.

"Strah je neverjetni lažnivec," je poudaril v svojem razmišljanju in dodal, da se ljudje raje pogovarjamo o porazih kot o uspehih. Po njegovem ranljivost vodi v empatijo, empatija v povezovanje, povezovanje v odnos in sodelovanje, odnos v zaupanje, zaupanje v varnost, varnost v timsko delo, timsko delo v dinamično vodenje, vodenje v uresničitev skupinskega cilja, to pa v osebnostno rast.

Ne spreglejte