Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
20.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peko

Torek, 4. 6. 2013, 20.58

7 let, 2 meseca

Minister Stepišnik verjame v rešitev Peka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gospodarski minister Stanko Stepišnik je po ogledu tržiškega Peka izrazil prepričanje, da se bo za podjetje s 110-letno tradicijo našla rešitev.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stepišnik si je ogledali proizvodni proces izdelave čevljev, v kakšnem stanju je danes Peko in kaj bi bilo treba storiti, da ohranili njegovo tradicijo. Jasno je, da je država Peko dokapitalizirala, zato dodatna finančna pomoč v takšni obliki ni možna. "Obstajajo pa druge rešitve," je dejal minister, ki je optimističen, da se bo podjetje v neki novi, manjši obliki, s strateškim partnerjem in prek dokapitalizacije obdržalo.

Stepišnik: S prestrukturiranjem bi se lahko obdržalo 150 do 200 delovnih mest Predstavniki lastnikov so si ogledali tudi osnutek načrta prestrukturiranja podjetja, ki ga je po umiku Osimpexa od nakupa tržiškega podjetja pripravil predsednik uprave Peka Janez Sajovic. "Kot osnutek je zelo dober in daje neko upanje za naprej," je načrt ocenil Stepišnik, ki računa, da bi se lahko v prestrukturiranem podjetju obdržalo od 150 do 200 delovnih mest.

Naslednji korak države in drugih lastnikov bo univerzalna skupščina, ki bo predvidoma v četrtek v Ljubljani, na njej pa bo imenovan nov nadzorni svet. "Na novem nadzornem svetu in menedžmentu bo potem, da hitro pripravita prestrukturiranje podjetja v lastniškem in poslovnem smislu," je dodal minister.

Zaradi likvidnostnih težav močno motena proizvodnja V času iskanja rešitev se Peko še naprej sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, zaradi katerih je močno motena tudi proizvodnja. "Vsak dan je zato za podjetje še kako pomemben," se zaveda minister. Sajovic si bo medtem še vedno od bank, morda tudi prek hčerinskih podjetij in z državno garancijo, prizadeval dobiti sredstva, najprej vsaj pol milijona evrov, kolikor je potrebno, da bi davčna uprava odblokirala Pekov račun.

Ne spreglejte