Tomaž Modic

Petek,
27. 10. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

6

Natisni članek

posojilo nepremičnine Darko Alegić Zdravko Mamić Factor banka

Petek, 27. 10. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Milijoni slovenske banke izpuhteli na parkirišču v Zagrebu

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

6

Donje Svetice, Factor banka, Darko Alegić | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Iz omare podržavljene "tajkunske" Factor banke, za katero je šlo več deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, padajo novi okostnjaki. Gre za financiranje nepremičninskih poslov vplivnega Zagrebčana, tesnega prijatelja Zdravka Mamića, neformalnega vladarja hrvaškega nogometa.

V vzhodnem delu Zagreba, v četrti Trnje, že leta sameva makadamsko parkirišče, na katerem se kopičijo tovornjaki in rjavijo zapuščena vozila.

Leži 250 metrov od nogometnega igrišča HAŠK 1903, najstarejšega nogometnega kluba na Hrvaškem. Gre za predhodnika zagrebškega Dinama, ki v zadnjem desetletju serijsko osvaja naslove prvaka in za velik denar prodaja igralce v evropske klube.

Na več kot 30 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki ga zarašča grmičevje, bi morala že zdavnaj zrasti osemnadstropna stolpnica. V njej bi bili stanovanja in poslovni prostori, pod njo pa tudi podzemna garaža.

Na zemljišču bi morala že zdavnaj zrasti osemnadstropna stolpnica. | Foto: Faber Arhitekt Na zemljišču bi morala že zdavnaj zrasti osemnadstropna stolpnica. Foto: Faber Arhitekt

Kaj je šlo pri projektu "Donje Svetice" narobe in ali ga je morda pokopala finančna in gospodarska kriza, ki je ustavila številne druge nepremičninske projekte, ni znano.

Za zdaj je jasno le to, da je v projektu z milijonskimi posojili nasedla slovenska Factor banka. Te danes ni več, pokrivanje njenih izgub pa smo z nadzorovano likvidacijo banke in njeno pripojitvijo k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) prevzeli davkoplačevalci.

Nogometni menedžer, tesen prijatelj Zdravka Mamića

Kdo je v ozadju nepremičninskega posla v Zagrebu, kdaj so bila odobrena posojila in koliko denarja je izginilo v propadlem projektu, uradno ni mogoče preveriti.

Vse pa kaže, da za njim stoji Darko Alegić. Gre za znanega hrvaškega nogometnega menedžerja, ki že več kot 20 let tesno prijateljuje z Zdravkom Mamićem, alfo in omego zagrebškega Dinama.

Zdravko Mamić, alfa in omega zagrebškega Dinama | Foto: Vid Ponikvar Zdravko Mamić, alfa in omega zagrebškega Dinama Foto: Vid Ponikvar Po naših informacijah je Factor banka financirala številne njegove nepremičninske projekte. Katere in koliko denarja mu je v zadnjem desetletju posodila, ni znano.

Informacijo o tem, da je Factor banka obtičala v poslih z Darkom Alegićem na Hrvaškem, so šele pred tednom dni (ne)hote razkrili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani pod imenom slaba banka.

Po tednu dni umaknili razpis

Na svojih spletnih straneh so objavili še enega v vrsti razpisov za prodajo premoženja, ki so ga v zadnjih letih prejeli od podržavljenih slovenskih bank. Tokrat je bila na prodaj 16,5-milijonska terjatev do podjetja A.M.T. Moderna s sedežem v Zagrebu.

DUTB je terjatve do hrvaškega podjetja prevzela po tem, ko si je v okviru sanacije slovenskega bančnega sistema pripojila Factor banko. 

S čim se je ukvarjalo podjetje A. M. T. Moderna, kaj se skriva v njegovih bilancah in s kakšnim premoženjem je zavarovana terjatev, pristojni na DUTB niso razkrili javnosti. Dodatne informacije bi zaupali šele tistim, ki bi se osebno obrnili na njihove uslužbence.

Toda razpis, ki bi se iztekel v prvi polovici novembra, so po zgolj nekaj dneh ustavili in oglas umaknili. Zakaj, nam na DUTB niso želeli pojasniti.

Podjetje že izbrisano

Morda je razlog v tem, da je podjetje A. M. T. Moderna (kot tudi več povezanih podjetij) zgolj nekaj dni po začetku prodaje terjatev ugasnilo. 

Po dostopnih podatkih ga je sodišče v Zagrebu izbrisalo iz poslovnega registra, saj ni izpolnil zakonskih obveznosti in pristojnim organom v zadnjih treh letih ni razkril računovodskih izkazov. To pomeni, da so se za njim očitno izgubile vse sledi.

Na DUTB so medtem pojasnili, da se je po njihovih podatkih začel postopek likvidacije družbe, s čimer so seznanjeni.

Zoper nekdanje vodilne in lastnike podjetja A. M. T. Moderna niso vložili nobene prijave suma storitve kaznivega dejanja, so povedali.

12-milijonska odškodninska tožba

Toda, kot kaže, je zaradi spornega financiranja podjetij, za katerim stojijo isti ljudje, nekdanjo upravo Factor banke pod vodstvom Borisa Pesjaka doletela 12 milijonov evrov visoka odškodninska tožba. Zaradi tega so se morali celo zagovarjati na sodišču.

Nekdanjo upravo Factor banke pod vodstvom Borisa Pesjaka je doletela odškodninska tožba zaradi financiranja hrvaških poslov. | Foto: Bor Slana Nekdanjo upravo Factor banke pod vodstvom Borisa Pesjaka je doletela odškodninska tožba zaradi financiranja hrvaških poslov. Foto: Bor Slana Njihovi nasledniki so tožbo vložili zaradi domnevno spornega kratkoročnega posojila podjetju Ekspert Divizor in nato še dveh aneksov k posojilni pogodbi. Posojilo naj ne bi bilo ustrezno zavarovano, poleg tega pa naj ne bi bilo nikoli poplačano.

Podjetje Ekspert Divizor je eden od vmesnih členov v lastniški verigi, ki vodi do podjetja A.M.T. Moderna. Njegov lastnik je bil v preteklosti tudi Darko Alegić, ki ga je pozneje prepustil družinskim članom.

Ali gre za iste terjatve, ki jih je pred dnevi poskušala unovčiti DUTB, ni znano.

Osmi najbolj zadolženi Zagrebčan

Alegić je v hrvaški javnosti poznan tudi kot menedžer in tast nekdanjega igralca Dinama Luisa Ibáñeza. O branilcu, ki prihaja iz Argentine, se je leta 2012 govorilo kot o novem velikem upu in celo kandidatu za hrvaško reprezentanco, vendar se je nato mnogo več pojavljal v rumenih medijih, na koncu pa se je preselil na Madžarsko in pozneje v Beograd.

Alegić, več članov njegove družine in Ibañez so se ukvarjali tudi s številnimi drugimi posli. Predvsem gre za vlaganje v nepremičnine.

Podjetje Fundus Nekretnine Darka Alegića, ki ga je financirala Factor banka, je gradilo apartmaje v kraju Čižići na Krku. | Foto: STA , Podjetje Fundus Nekretnine Darka Alegića, ki ga je financirala Factor banka, je gradilo apartmaje v kraju Čižići na Krku. Foto: STA , Da je Alegić zaradi teh poslov zašel v finančne težave, je bilo jasno že v začetku lanskega leta, ko je bankrotiralo njegovo podjetje Fundus Nekretnine.

Družba Fundus Nekretnine se je po dostopnih informacijah ukvarjala z nepremičninami, med drugim je gradila apartmaje v kraju Čižići na Krku, ki jih je pozneje v okviru izvršilnih postopkov prodajala Factor banka.

Zagrebško sodišče je v tako imenovanem skrajšanem stečajnem postopku ugotovilo, da dolgovi Fundus Nekretnin znašajo kar okoli 132 milijonov kun (blizu 18 milijonov evrov). Ker noben od upnikov ni zahteval uvedbe stečaja, pa je sodišče podjetje izbrisalo.

Nekaj mesecev pred tem se je njegovo ime znašlo na osmem mestu neslavnega seznama najbolj zadolženih Zagrebčanov. Od njega naj bi neimenovana banka zahtevala 109 milijonov kun (14 milijonov evrov). Ali je bila to Factor banka, ni znano.

Alegić se je branil, da banka že več let od njega nezakonito zahteva poplačilo že poravnanega dolga iz gradbenih poslov, za katerega je jamčil s svojim premoženjem. 

Žrtev nemškega goljufa?

Alegić in njegov zdaj že nekdanji varovanec Ibáñez sta se v začetku leta 2014 pojavila tudi v kriminalni aferi, vendar na drugi strani: kot oškodovanca.

Jutarnji je tedaj pisal, da naj bi bila žrtev Wernerja Trautmanna, nemškega državljana, ki je bil vpleten v številne prevare. Za njim je nemško pravosodje razpisalo mednarodno tiralico, v Remetincu pa je čakal na izročitev Nemčiji zaradi prestajanja zaporne kazni.

Medtem ko je proti njemu na varaždinskem sodišču teklo sojenje zaradi malverzacij pri nabavi kant za smeti, so ga osumili, da je Alegića, njegovo hčer, Ibañeza in še enega podjetnika leta 2009 ogoljufal za 416 tisoč kun (55 tisoč evrov).

Trautmannovo ime se je pojavilo tudi v povezavi z bombnim atentatom na urednika tednika Nacional Iva Pukanića iz leta 2008. Elvis Hadžić, ki so ga aretirali kot enega od osumljencev, vendar policija ni našla dokazov o njegovi povezanosti z kaznivim dejanjem, je s prstom pokazal na Trautmanna kot mogočega sostorilca.