Ponedeljek,
16. 12. 2013,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DUTB slaba banka

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 11.46

7 let, 2 meseca

Mansson: Ne bomo rušili nepremičninskega trga (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi mož slabe banke Torbjörn Mansson pravi, da bodo skušali na DUTB prenesene nepremičnine prodati po optimizirani ceni. "Na trg ne bomo dali preveč nepremičnin, saj bi lahko trg še padel."

Slabe terjatve treh sistemskih bank naj bi se na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) vendarle prenesle še ta mesec. V teh dneh naj bi dobili terjatve iz NLB in NKBM, medtem ko slaba posojila iz Abanke še niso pripravljena. "Načrtujemo, da bi vse slabe terjatve teh bank prenesli na DUTB v petih tranšah, in to do aprila," napoveduje izvršni direktor Torbjörn Mansson, ki sicer meni, da lahko zaradi neustreznega vrednotenja kaj "tudi pade v vodo". DUTB bo izdala tudi obveznice z zapadlostjo dveh in treh let.

Optimizirali bomo cene, tudi pri nepremičninah Kot pojasnjuje Mansson, bi bilo neodgovorno, če bi pri prodajanju nepremičnin hiteli, saj bi s tem lahko povzročili dodaten padec na trgu nepremičnin. "Nima smisla priti na trg z veliko količino nepremičnin, saj bi s tako veliko ponudbo trg zagotovo padel. Mi ne bomo rušili nepremičninskega trga," je jasen Mansson.

Koliko stanovanj bo prenesenih, še neznanka Direktor upravljanja premoženja Janez Škrubej pravi, da je cilj predvsem optimizacija vrednosti vseh prenesenih terjatev. Na vprašanje, koliko stanovanj bo prenesenih na slabo banko, Škrubej ni znal odgovoriti, je pa poudaril, da bo ta številka verjetno precej manjša, kot se namiguje. "Prodajali bomo, ko bo čas in ko bomo na to pripravljeni."

Cilj je tudi prestrukturiranje Po besedah Škrubeja si bo slaba banka pri upravljanju poslovnih deležev prizadevala, da se v prvi fazi s preostalimi lastniki dogovorijo za prestrukturiranje, nato pa se zagotovi ustrezno vodenje v teh podjetjih. "Najprej je treba vse analizirati, pripraviti strategijo in poskrbeti za optimizacijo vrednosti."