Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
18. 7. 2013,
16.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slaba banka

Četrtek, 18. 7. 2013, 16.17

7 let, 2 meseca

Koliko bodo plačani uslužbenci slabe banke?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je s spremembo politike prejemkov slabe banke določila fiksen znesek mesečnega plačila neizvršnim članom upravnega odbora slabe banke in mesečnih doplačil za posebne izkušnje in znanje.

Kot so na vladi zapisali v sporočilu za javnost, višina mesečnega plačila neizvršnega člana upravnega odbora znaša 2.000 evrov bruto. Mesečno doplačilo za posebne izkušnje in veščine pa je sestavljeno iz dveh delov.

Odpravnina direktorjem le ob nekrivdnem predčasnem prenehanju funkcije

Do prvega dela, ki znaša 4.000 evrov bruto, so upravičeni člani upravnega odbora, ki imajo mednarodne izkušnje z delom v finančnih institucijah, do drugega dela v znesku 4.000 evrov bruto pa so upravičeni člani z izkušnjami pri delu v instituciji, katere osnovno poslanstvo je bilo prestrukturiranje slabih terjatev ali bank.

Glede plačil izvršnim direktorjem so določili, da se jim odpravnina lahko izplača le ob nekrivdnem predčasnem prenehanju funkcije in delovnega razmerja v družbi. Ob preteku mandata, krivdnem prenehanju funkcije ali prenehanju funkcije po volji izvršnega direktorja ta ni upravičen do odpravnine.

Izvršni direktor tudi ni upravičen do odpravnine, če se mu po nekrivdnem predčasnem prenehanju ponudi drugo primerno delovno razmerje v slabi banki, pa ga zavrne. Odpravnina izvršnega direktorja znaša največ šestkratnik povprečja skupnih prejemkov, ki jih je prejel v zadnjih treh mesecih.

Vlada želi zagotoviti dobro korporativno upravljanje slabe banke

Uspešnost izvršnih direktorjev bodo preverjali enkrat na leto na upravnem odboru. Ugotavljali bodo izpolnjevanje kvantitativnih in kvalitativnih ciljev posameznega izvršnega direktorja ali zaposlenega s posebno naravo dela in glede na izpolnjevanje kriterijev določili variabilno plačilo skladno s to politiko.

Kot trdijo na vladi, je namen politike prejemkov zagotoviti dobro korporativno upravljanje slabe banke, gospodarno uporabo javnih sredstev, povrnitev proračunskih sredstev in trajno ter dolgoročno ustvarjanje vrednosti za Slovenijo kot edinega delničarja.

Ne spreglejte