Torek,
3. 12. 2013,
21.47

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska nepremičnine

Natisni članek

Torek, 3. 12. 2013, 21.47

7 let, 6 mesecev

Kdaj bo počil kitajski nepremičninski balonček?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Rast cen nepremičnin po svetu se nadaljuje, cene naraščajo tudi na Kitajskem.

Glede na stanje njihovega nepremičninskega trga se je pojavilo vprašanje, ali so cene previsoke in je nastal nepremičninski balonček.

Gospodarska rast je bila od leta 2000 v povprečju malce več kot devetodstotna, po krizi pa je visoka rast ostala predvsem zaradi državne potrošnje, ki je prispevala skoraj polovico rasti BDP v tem obdobju. Inflacija je bila okoli 2,5-odstotna, z vmesnimi padci pod 0 odstotkov (kratko obdobje delfacije v času krize) in višjo inflacijo nad osem odstotkov (tik pred krizo).

Cene nepremičnin so se podvojile V tem istem obdobju so cene nepremičnin po vsej Kitajski podvojile vrednost, povprečen prihodek pa se je še malce bolj povišal. Posledično bi lahko rekli, da s tega vidika v povprečju cene nepremičnin na Kitajskem niso v balončku.

Gradbeniki komaj dohajajo investitorje Po drugi strani imamo v določenih središčih pravo nepremičninsko manijo, kjer gradbenikom komajda uspe dokončati stavbo, ko jo investitorji že kupijo. Vedno bolj priljubljene postajajo nepremičnine kot alternativa delniškemu trgu, ki je po krizi izgubil večji delež, hitro okreval leta 2009, vendar po letu 2011 nima pozitivnih donosov. Investitorji vidijo nepremičnine kot naložbo, ki zagotovo pokrije višino inflacije in v določenih mestih ponudi ogromne donose.

Milijonska mesta duhov Kot negativna posledica investitorjev, ki kupujejo nepremičnine samo z investicijskega oz. špekulativnega vidika (ker jo želijo prodati naprej po višji ceni), se dogaja, da so celotna mesta popolnoma prazna. In to niso mesta velikosti Ljubljane, ampak večmilijonska mesta, ki so postala mesta duhov, ampak z lastnikom.

Z dvema nepremičninama brez hipotekarnega posojila Kitajska vlada poskuša nepremičninski balonček ustaviti z ukrepi, kot je dvig zahtevanega prvotnega pologa na 30 odstotkov ob nakupu nepremičnine na hipotekarno posojilo, in za kupce, ki so že lastniki nepremičnin, dvig pologa na kar 60 odstotkov. Če ima kupec že dve nepremičnini v lasti, hipotekarnega posojila sploh ne more dobiti. S tem poskušajo omiliti špekulativno prepričanje investitorjev, da so nepremičnine nova vroča naložba, ki jim bo prinesla visoke donose. Kakšen bo dejanski uspeh teh ukrepov, bo povedal le čas, saj trenutno cene še vedno naraščajo, kljub sprejetim ukrepom.

Strah pred pokom balončka Prav strah pred pokom "delnega" nepremičninskega balončka pa niža cene delnicam, saj so ekonomisti in analitiki prepričani, da bo v tem primeru prišlo do dodatne upočasnitve rasti in potencialno do bančne krize, saj so v preteklosti velik delež nakupov financirale banke. Kitajski bančni sistem ni povsem stabilen, saj je kitajska centralna banka že nekajkrat v zadnjih mesecih poskusila odstraniti preprost dostop bank do likvidnosti centralne banke, vendar je s tem povzročila manjšo paniko, ko so kratkoročne obrestne mere močno poskočile in so še vedno relativno visoko.

Celotno stanje daje samo še dodaten razlog kupcem nepremičnin, saj so druge naložbe na prvi pogled videti bolj tvegane kot nepremičnine. Posledično se špekulativno nakupovanje kljub sprejetim ukrepom nadaljuje, cene pa naraščajo.