Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
15.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Drago Kavšek Mercator

Sreda, 21. 12. 2016, 15.11

6 let, 7 mesecev

Mercator po petih letih zapušča član uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Drago Kavšek | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Drago Kavšek z novim letom ne bo več član uprave Mercatorja.

Kavšek, ki je bil v upravi Mercatorja zadolžen za finance, informatiko in trga Hrvaške in Bosne in Hercegovine, položaj zapušča po petih letih. Kot smo izvedeli, Mercator v upravo namesto Kavška ne bo imenoval novega člana. Njegove naloge s področja finance bo prevzel izvršni direktor Dean Čerin. V njej ostaja njen predsednik Toni Balažič in član uprave Igor Mamuza, ki je bil vanjo po odhodu Igorja Maroše v Zagreb imenovan letos spomladi.


Morda vas zanima še:

Pred prihodom v Mercator je vodil Fructal

Pred prihodom na Mercator, ki je v lasti hrvaškega Agrokorja, je Kavšek vodil Fructal, ki je bil takrat še v lasti Pivovarne Laško, kmalu zatem pa ga je kupil srbski Nectar. Na položaju predsednika uprave je nasledil prav Balažiča. Kavšek je sicer vrsto let služboval v družbi Publikum, kjer je bil med drugim zadolžen za korporativne finance.

Čisti dobiček strmoglavil za tri četrtine

Skupini Mercator, največji slovenski trgovec, glede na denarni tok, ki ga ustvarja, po lastnih trditvah od aprila ponovno raste tržni delež, a kljub temu so ji v prvih devetih mesecih prihodki od prodaje padli na 1,89 milijarde evrov, prav tako denarni tok iz poslovanja (EBITDA) z 119,2 na 84,9 milijona evrov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je za več kot polovico nižji kot v prvih devetih mesecih lanskega leta.

Prav tako je čisti dobiček strmoglavil za tri četrtine na 8,2 milijona evrov. Družba sicer opozarja, da ta dva rezultata nista v celoti primerljiva s preteklim letom, predvsem zaradi enkratnih poslovnih dogodkov in prodaje nekaterih dejavnosti.

Najbolj zadolžena borzna družba

Poročali smo že, da Mercator ostaja daleč najbolj zadolžena borzna družba. Dolg je do konca septembra letos v primerjavi z letom dni pred tem povečala še za odstotek, na 844 milijonov evrov. Ob trenutnem denarnem toku bi v grobem potrebovala osem let za vračilo najetih posojil, ob tem pa ne bi smela niti evra dati za širitev ali dividende lastnikom.

Ne spreglejte