Ana Rupar

Torek,
7. 10. 2014,
12.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Violeta Bulc

Torek, 7. 10. 2014, 12.20

7 let, 2 meseca

Kako lahko brezposelni pomagajo izumiteljem (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izumi niso kruh le za njihove snovalce, temveč tudi za številne mlade, ki na zavodu za zaposlovanje čakajo na svojo priložnost za zaposlitev, poudarjajo avtorji razstave aktualnih izumov.

V atriju Pošte Slovenije na Čopovi ulici v Ljubljani so danes odprli razstavo aktualnih izumov samostojnih izumiteljev, na kateri si je mogoče do petka ogledati okoli 40 izumov. Med razstavljenimi izumi je mogoče najti hišno elektrarno na veter, avtomatski avtomobilski gasilni aparat, previjalno mizo, ki se spremeni v otroško posteljico, kolo z istočasnim ročnim in nožnim pogonom ter pametni telefon z zaslonom na dotik za slepe in slabovidne.

Namen razstave ni zgolj predstavitev najnovejših izumov splošni in strokovni javnosti, temveč predvsem samostojne izumitelje povezati z brezposelnimi mladimi, ki iščejo svoje poslovne priložnosti.

Organizator razstave Inovatorski center ASI si po besedah Ane Hafner prizadeva, da bi mladi brezposelni namesto pisanja številnih prošenj in udeleževanja raznoraznih zaposlitvenih delavnic svoj čas izkoristili za to, da bi izumiteljem pomagali, da bi njihov izdelek prišel na trg in dosegel svoj namen.

"Z inovacijami se je dobro predstaviti na kakšni taki razstavi, dobro je, da je v središču mesta, žal je samo v Ljubljani. Vendar je za prodor inovacij treba narediti še kakšen drug korak, treba je raziskati trg in poskrbeti za to, da neka zadeva zaživi tudi v praksi," poudarja izumitelj samodejnega avtomobilskega gasilnega aparata Jože Stopar.

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeta Bulc pa same inovatorje vabi, da že ko razmišljajo o sami inovaciji, naj razmišljajo, "zakaj je zaradi tega izuma življenje lažje, lepše, uspešnejše in kako prispeva k razvoju družbe". Kot je dejala, smo Slovenci sicer zelo domiseln narod, vendar pa smo šibki pri inovativnosti, kar pomeni, da izumi prepogosto ne dosežejo svojega namena.