Ponedeljek,
18. 2. 2013,
12.46

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Šinzo Abe Japonska inflacija

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 12.46

7 let, 7 mesecev

Japonski premier zagrozil centralni banki z omejitvijo neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Japonski premier Šinzo Abe je centralni banki zagrozil z omejitvijo njene neodvisnosti, če ji ne bo uspelo letne inflacije dvigniti na začrtanih dva odstotka.

Japonski premier Šinzo Abe je v nastopu pred poslanci povedal, da je odgovornost centralne banke, da zastavljeni inflacijski cilj doseže. "Če ne bo pokazala rezultatov, bi se lahko lotili tudi sprememb, ki opredeljuje pristojnosti centralne banke," je posvaril.

Bank of Japan se je januarja pod pritiskom vlade odločila, da v okviru boja proti deflaciji izrecno določi srednjeročni inflacijski cilj pri dvoodstotni letni inflaciji. Do zdaj je veljala nenapisana enoodstotna ciljna vrednost.

Premier obljubil izhod iz deflacijske zanke Opozorila novega japonskega premiera, ki je na oblast prišel tudi z obljubo ambiciozne denarne in fiskalne politike, s katero naj bi spodbudil letargično gospodarsko dejavnost v deželi vzhajajočega sonca in tretjo gospodarsko najmočnejšo državo na svetu potegnil iz dolgoletne deflacijske zanke.

Učinek takšne intervencionistične politike je bil med drugim tudi občutni padec vrednosti jena v zadnjih tednih, kar je pri japonskih globalnih partnericah povzročilo številne pomisleke o skritih namerah. Pojavljala so se tudi opozorila, da gre dejansko za poskus načrtnega znižanja vrednosti domače valute, s katerim bi velikim izvoznikom zagotovila večjo konkurenčnost.

G20 za izogibanje depreciacije valut Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) minuli konec tedna v sklepni izjavi niso posebej omenjali Japonske, so se pa zavezali, da se bodo tovrstnim depreciacijam valut izogibale. Takšna praksa vseh pomembnih gospodarstev bi lahko imela zelo negativne posledice za svetovno ekonomijo.

Morebiten poseg v neodvisnost japonske centralne banke bi znova dvignil obrvi po svetu, še večji vpliv pa bi vladna politika lahko dobila po spremembi na čelu banke.

Dosedanji guverner Masaki Širakava, ki z izvršilno oblastjo ni bil na isti liniji, se je namreč odločil za odstop nekaj tednov pred iztekom mandata. Pričakovati je, da bo njegov naslednik bolj po godu vladajoči politiki.