Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2023,
9.08

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

5

Natisni članek

nepremičninski trg Hrvaška nepremičnine

Nedelja, 9. 4. 2023, 9.08

1 leto

Hrvati v vrhu EU po rasti cen nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

5

Zagreb | Najbolj, za 17,9 odstotka so se podražila stanovanja v Zagrebu.  | Foto Guliverimage

Najbolj, za 17,9 odstotka so se podražila stanovanja v Zagrebu.

Foto: Guliverimage

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje kot leta 2021, kažejo najnovejši podatki zavoda za statistiko. Stanovanjski prostor na Hrvaškem se je po podatkih Eurostata v četrtem lanskem trimesečju podražil najbolj v EU, in sicer tako na medletni kot na četrtletni ravni.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so lani v povprečju zrasle za 17,5 odstotka, cene obstoječih stanovanjskih objektov pa za 14,5 odstotka. Najbolj, za 17,9 odstotka so se podražila stanovanja v Zagrebu. Na obali so cene poskočile za 12,3 odstotka, v preostalih delih države pa za 15,3 odstotka.

V zadnjem četrtletju 2022 so se cene stanovanj v primerjavi s tretjim četrtletjem zvišale za 4,7 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2021 pa za 17,3 odstotka.

Cene nepremičnin v Zagrebu so v četrtem trimesečju 2022 v primerjavi s predhodnim poskočile za 6,4 odstotka, na obali za 3,3 odstotka, drugod pa za 4,7 odstotka. Stanovanjski objekti v Zagrebu so se v četrtem kvartalu prejšnjega leta v medletni primerjavi podražili za 22,5 odstotka, na obali za 12,9 odstotka, drugod pa za 17,5 odstotka.

Hrvaški sledita Romunija in Litva

Stanovanjski prostor na Hrvaškem se je po podatkih Eurostata v četrtem lanskem trimesečju podražil najbolj v EU. Cene so na četrtletni ravni poskočile za 4,7 odstotka. Hrvaški sta sledili Romunija in Litva, kjer so se cene zvišale za 2,5 odstotka oz. 1,9 odstotka.

V povprečju so se stanovanjske nepremičnine na ravni EU v zadnjem četrtletju prejšnjega leta v primerjavi s tretjim četrtletjem pocenile za 1,5 odstotka. Najbolj, za 6,5 odstotka so se pocenila stanovanja na Danskem. Sledili sta Nemčija in Ciper s pet- oz. štiriodstotnim znižanjem cen.

V zadnjem kvartalu leta 2022 so se stanovanjske nepremičnine v EU v medletni primerjavi podražile za 3,6 odstotka. Pocenila so se stanovanja na Danskem (–6,5 odstotka), Švedskem (–3,7 odstotka), v Nemčiji (–3,6 odstotka) in na Finskem (–2,3 odstotka). Najbolj, za 17,3 odstotka pa so se podražila stanovanja na Hrvaškem. V Estoniji, na Madžarskem in v Litvi so se cene stanovanjskih objektov zvišale za 16,9, 16,5 oz. 16 odstotkov.

Slovenija je na četrtletni ravni beležila enoodstotno rast, medletno pa 11,3-odstotno.

schellenburg
Novice Kakovost bivanja se ne meri le v kvadratih
Rakova jelša
Novice Pogled v ozadje: pet najdražjih gradbenih projektov v Ljubljani #video
Ne spreglejte